vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Cuketové nudle s krémovou omáčkou - nízkosacharidové jídlo do 10 minut

26.01.2023 Kamila Metzová

Bez lepku Přílohy Hlavní jídla Bez masa

Nudle nemusí být jen z mouky. Stačí si pořídit spiralizér a kdykoliv máte k dispozici mísu cuketových "low-carb špaget". Skvělé jako příloha nebo základ hlavního jídla. Vynikající jsou s krémovou omáčkou, kterou raz dva připravíte pomocí tyčového mixéru. Rychlá lehká večeře plná výživných ingrediencí.

Cuketové nudle jsou oblíbené především u příznivců nízkosacharidového stravování. Díky nim můžete mít plný talíř zeleniny namísto bílé mouky v podobě špaget. Já si je připravuji, když chci odlehčit jídelníček. Hotové jsou za pár minut. Mohou být také zajímavou přílohou.

Mně nejvíce chutnají s nějakou krémovou omáčkou. Mám v oblibě rostlinné smetany, které se pro to hodí. Teď jsem zvolila smetanu z kešu ořechů, která má nasládlou neutrální chuť a nechá tak vyniknout další ingredience.

Lahůdkové droždí a citronová šťáva dodají omáčce šmrnc. Díky tomu je jinak nevýrazná cuketa atraktivní.

 Ingredience na 2 porce

Pro sytější a výživnější variantu můžete na závěr do talíře přidat zdroj bílkoviny dle chuti či stravovacího stylu. Např. kousky opečené ryby, vejce, tofu.

 Postup

  1. Cukety omyju, slupku nechám. Pomocí spiralizéru vytvořím cuketové špagety. Ty krátce orestuji na trošce olivového oleje ve větší pánvi. Zbaví se tak části vody a lehce změknou. Musí však zůstat stále křupavé.

  2. Ingredience na omáčku připravím ve vyšší nádobce pomocí tyčového mixéru. Jednoduše rozmixuji smetanu s avokádem, pak přidám lahůdkové droždí a doladím citronovou šťávou, solí a pepřem.

  3. V pánvi ihned promíchám s cuketovými špagetami, překrojenými rajčátky a vše krátce prohřeju.

  4. Naservíruji do 2 misek a pokud chci, doplním ještě o bílkovinu. Hotovo!

TIP č.1

Cuketové nudle můžete tepelně upravit různými způsoby. Třeba je krátce povařit, nebo připravit nad párou. Mně se však nejlépe osvědčil postup orestovat je na pánvi. Lehce se zbaví vody a zůstanou pevné. Krásně pak na nich drží omáčka...

 TIP č. 2

Když už doma budete mít balíček lahůdkového droždí, využijte ho do pomazánek. Zaujal mě tip na "Tofu-drožďovou" pomazánku přímo na eshopu s biopotravinami Countrylife. "Smíchejte droždí s umixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky".👍

☝️Vyzkoušejte také tuto pestrou misku po asijsku s jasmínovou rýží a lososem.

<p>Omáčku na cuketové nudle jsem pojala čistě rostlinně. Jako základ jsem sáhla po kešu smetaně. Krémovost omáčce zajistí avokádo, chuť perfektně zvýrazní lahůdkové droždí.</p>

<p>Lahůdkové droždí je konzistencí podobné jemné strouhance. Je to deaktivované droždí, které se NEpoužívá ke kynutí, ale k dochucování pomazánek, polévek, omáček atd.</p>

<p>Základem úspěchu tohoto jídla je, aby cuketové nudle zůstaly pevné na skus a omáčka byla výrazně ochucená. Tomu hodně pomůže jak lahůdkové droždí, tak citronová šťáva.</p>

<p>Další atraktivní způsob, jak snadno použít cuketu a dodat jí krémovost. Mňam!</p>