Brokolicové pesto
08.07.2016 Kamila Metzová
Těstoviny
Všichni známe bazalkové pesto. Nebo také pesto ze sušených rajčat. Těch dalších variant co ale existuje! Začněme třeba brokolicovým...
Pokud vám chutná brokolice, tak vás v této podobě nemůže zklamat. V kombinaci s kešu ořechy, lahodným sýrem, zelenými bylinkami a olivovým olejem je báječná.
Počítejte s jednou brokolicí na 2 porce.
Budete potřebovat
- 1 brokolici
- 1/2 hrnku kešu ořechů
- 1/4 hrnku panenského olivového oleje
- 100g tvrdého sýra (Grana padano, parmazán, lze i chedar)
- Zelené bylinky dle chuti (bazalka, petržel, pažitka, řeřicha apod.)
- 1 stroužek česneku
- Trochu vody z těstovin
- Na dochucení sůl, pepř, citrnovou šťávu
Postup
- Kešu ořechy ideálně na pár hodin předem namočte do vody, aby změkly. Pokud to nevyjde, nevadí. V malém sekáčku je rozemelte na jemno.
- Brokolici rozdělte na růžičky a krátce připravte nad párou nebo duste v troše vody. Brokolice musí zůstat pevná na skus a krásně zelená.
- Nastrouhejte si na jemno oblíbený sýr, hodí se nějaký výraznější, aby jídlu dodal chuť.
- Přidejte olivový olej, oblíbené zelené bylinky a pak už vše jen krátce promixujte dohromady, ochuťte česnekem, solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Pokud by pesto bylo moc hutné, lze jej zředit pár lžícemi vody, ve které se vařily těstoviny.
- Ve větší míse promíchejte s horkými těstovinami, nejlépe se hodí tagliatelle.
TIP
- Široké nudle tagliatelle můžete sehnat v mnoha podobách. Vyzkoušela jsem bylinkové i celozrnné špaldové. Výborné!
- Pokud jste v nějakém redukčním režimu, doporučuji zvolit celozrnné těstoviny a menší množství oleje.
A když by náhodou nějaké pesto zbylo, namažte ho vychlazené jako pomazánku třeba do sendviče. Kombinovat se dá s čímkoliv.
<p>Sekáček mi brokolici nechtěl rozdrtit, jak jsem potřebovala, tak jsem si nakonec pomohla klasickým tyčovým mixérem.</p>