Čočková polévka je skvělý způsob, jak obohatit jídelníček o luštěniny a tím pádem o vlákninu a důležité živiny. Dá se ovšem udělat i zdravěji. Se zeleninou, bez uzeniny a bílé mouky.
Také si pamatujete klasickou čočkovou? Voňavou po jíšce a párku … Někde ji uměli udělat výbornou, jinde to byla hnědá voda za trest 🙂 Naštěstí si čočkovou můžeme udělat, jak komu vyhovuje. A mně vyhovuje s mrkví a bramborami a když tam nemusím dávat žádnou mouku 🙂
Budete potřebovat
200 g předem namočené (alespoň pár hodin nebo přes noc) celé neloupané čočky
2 litry vývaru
1 cibuli + olej nebo přepuštěné máslo
2 mrkve
2 větší brambory
2 stroužky česneku
1 lžíci majoránky
4 bobkové listy
4 kuličky nového koření
Sůl, pepř,
Postup
Cibuli orestuje na oleji do zlatova, přidejte propláchnutou čočku a zalijte vývarem.
Do hrnce vložte bobkový list, kuličky nového koření, majoránku a vařte do poloměkka, asi 40 minut.
Mezitím si vedle na pánvi orestujte na přepuštěném másle kolečka mrkve a kostičky brambor. Získají tak lepší chuť. Mrkev i brambory přidejte k čočce a dovařte do měkka.
Teď polévku zahustěte svým vastním obsahem. Stačí odebrat naběračku či dvě polévky, rozmixovat do hladka a vlít do hrnce.
Horních deset si ještě polévku může na talíři doladit o kostičky opečené kvalitní slaniny nebo uzeného tempehu (veganská verze) 🙂
Výborná hustá podzimní polévka, bez nutnosti použití mouky a ještě za pár korun …