Recept

Zdravá čočková polévka se zeleninou – zahuštěná bez mouky

Čočková polévka je skvělý způsob, jak obohatit jídelníček o luštěniny a tím pádem o vlákninu a důležité živiny. Dá se ovšem udělat i zdravěji. Se zeleninou, bez uzeniny a bílé mouky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Také si pamatujete klasickou čočkovou? Voňavou po jíšce a párku … Někde ji uměli udělat výbornou, jinde to byla hnědá voda za trest 🙂 Naštěstí si čočkovou můžeme udělat, jak komu vyhovuje. A mně vyhovuje s mrkví a bramborami a když tam nemusím dávat žádnou mouku 🙂

Budete potřebovat

  • 200 g předem namočené (alespoň pár hodin nebo přes noc) celé neloupané čočky
  • 2 litry vývaru
  • 1 cibuli + olej nebo přepuštěné máslo
  • 2 mrkve
  • 2 větší brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci majoránky
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • Sůl, pepř,

Postup

  1. Cibuli orestuje na oleji do zlatova, přidejte propláchnutou čočku a zalijte vývarem.
  2. Do hrnce vložte bobkový list, kuličky nového koření, majoránku a vařte do poloměkka, asi 40 minut.
  3. Mezitím si vedle na pánvi orestujte na přepuštěném másle kolečka mrkve a kostičky brambor. Získají tak lepší chuť. Mrkev i brambory přidejte k čočce a dovařte do měkka.
  4. Teď polévku zahustěte svým vastním obsahem. Stačí odebrat naběračku či dvě polévky, rozmixovat do hladka a vlít do hrnce.

Horních deset si ještě polévku může na talíři doladit o kostičky opečené kvalitní slaniny nebo uzeného tempehu (veganská verze) 🙂

Výborná hustá podzimní polévka, bez nutnosti použití mouky a ještě za pár korun …

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...