Když halušky, tak pěkně domácí. Žádná krabice se suchou směsí ze supermarketu s názvem „Halušky“, žádný mražený polotovar, který jen stačí dát do mikrovlnky... Jen halušky ze základních surovin mají tu opravdovou chuť.
Do halušek patří jen brambory a mouka. Vejce není nutné. Škrob obsažený v bramborách je dostatečným pojivem.
Základní receptura
Poměr 2:3 (mouka : brambory)
Ingredience na 4 porce
- 500 g moučnatých brambor (Typ C)
- cca 330 g mouky (půl hrubá, půl hrubá)
- bryndza
- zakysaná smetana na „zředění“ bryndzy
- pár lžic vody, ve kterých se vařily halušky
- slanina (kvalitní, domácí, bez konzervantů, tradičně se používá neuzená)
Postup
- Brambory oškrábu a nastrouhám na jemném struhadle.
- Zatímco pracuji na těstě, dám si do velkého hrnce vařit vodu. Do nastrouhaných brambor začnu postupně přimíchávat polohrubou a hrubou mouku půl na půl do té doby, dokud nedosáhnu požadované hustoty těsta. Těsto na halušky musí držet na vařečce. Pokud bude moc řídké, halušky se rozvaří.
- Těsto protlačím přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
- Halušky smíchám s bryndzou zředěnou 2 lžícemi zakysané smetany a se lžící vody, ve které se halušky vařily. Jsou pak krásně vláčné.
- Na talíři posypu opečenou slaninou.
☝️Halušky výborně chutnají i v alternativní čistě rostlinné variantě. Doporučuji vyzkoušet halušky ze špaldové mouky se zelím a uzeným tofu
Když doma máte pár brambor a sítko na halušky, základ pro mnoho jídel může být za chvíli hotový. Halušky s bryndzou jsou originál, výborné jsou ale i verze se špenátem, kozím sýrem, zelím a tak dále. 🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.