Recept

Voňavý perník s domácí polevou

Výhodou perníkových těst je to, že se do nich skvěle hodí jak třtinový cukr, tak například špaldová mouka.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento recept mám od kamarádky Lenky, která ho pro svoji rodinu peče už roky. Já jsem jen polovinu mouky nahradila špaldovou.

Pokud chcete klasický vysoký perník na velký plech, tak množství ingrediencí zdvojnásobte. Toto množství je na menší formu.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml

  • 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové jemně mleté)
  • 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový, do perníků je více než vhodný)
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene)
  • 1 hrnek mléka (klasické nebo rostlinné, např. sojové)
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 vejce

Postup

  1. Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek.
  2. Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce.
  3. Vše smíchejte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem.
  4. Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech.
  5. Pečte na 160°C 25 – 35 minut podle toho, jak vysoký perník děláte.
  6. Když ho chcete nižší a dáte ho na velký plech, bude stačit 25 minut, když ho dáte do menšího pekáčku, nechte ho tam o něco déle, špejlí můžete vždy zkusit, zda je hotový.
  7. Perník můžete vylepšit buď čokoládovou nebo citronovou polevou, můžete ho také rozříznout a namazat kyselejší marmeládou.

Čokoládová poleva – Hořkou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a zřeďte trochou mléka, míchejte, dokud směs není zcela spojená.

Můžete také vyzkoušet tuto jednoduchou [citronovou polevu](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/svezi-citronova-poleva-na-moucniky “citronovou polevu”)

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...