Moje verze mrkvového dortu. Není na něm nic složitého, příprava rychlá, výsledek úžasný. Podstatné je ale nechat ho přes noc uležet. Třetí den je ještě lepší :-)
Budete potřebovat
1 hrnek = 250ml
Na těsto
- 4 hrnky mrkve (sekala jsem v robotu na jemno, lze i na jemno nastrouhat)
- 2 hrnky mouky (1 celozrnný, 1 polohrubé, lze udělat i jako čistě celozrnný)
- 4 vejce
- 3/4 hrnku oleje (dala jsem řepkový)
- 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe BIO)
- 1/2 lžičky soli (pokud děláte pro děti lze vynechat)
- 1 hrnek přírodního cukru (lze nahradit alternativními sladidly)
- 1 lžičku vanilkového extraktu (když nemáte, tak 1 přírodní vanilkový cukr)
- 1 lžičku skořice (nebo dle chuti)
Na krém
- 2 kelímky mascarpone (dohromady 500g, mají třeba v Lidlu)
- 125g změklého másla
- 1 kelímek hustší zakysané smetany (asi 200g)
- 2 lžíce medu (prostě ho trochu osladit)
Postup
- Ušlehejte vejce s přírodním cukrem (nebo jiným sladidlem) a olejem.
- Pak přidejte všechny ostatní ingredience. Ořechy nasekejte nejlépe na jemno, mrkev také. Pokud byste mrkev strouhali, tak je lepší, když nevznikají dlouhé kusy.
- Pečte v kulaté dortové formě (průměr 26cm) asi na 180 stupňů do suché špejle dle zkušeností s vaší troubou. Mně stačilo pouhých 30 minut. Víc, jak 45 min bych ale dort rozhodně nepekla.
- Krém si jednoduše připravte rozmícháním mascarpone, kysané smetany, másla a medu. Kolik dáte medu či jiného sladidla, je jen na Vás. Rozhodně to nepřežeňte, krém je dobrý spíše přírodní, neměl by být moc sladký. Než budete krém nanášet na dort, nechte ho trochu ztuhnout v chladu.
- Korpus nechte zchladnout, překrojte ho na 2 půlky. Polovinu krému namažte dovnitř, tu druhou navrch. Krém jsem nanášela tak, že jsem první půlku korpusu vrátila zpět do formy. Než dort v lednici zchladne, není krém tak tuhý, proto jej forma perfektně podrží.
TIP
Druhů krémů je samozřejmě více. Pokud se stane, že nemáte Mascarpone, můžete místo něj dát třeba 1 tvaroh a 1 smetanový sýr. Krém je zkrátka možné udělat v mnoha variantách. Mascarpone je však chutí jedinečné.
Zdobení dortu
Jelikož jsem neměla nic, čím bych dort ozdobila, lžičkou jsem na povrchu vytvořila spirálu. Vypadalo to skvěle. V jednoduchosti je krása. Jinak se povrch tradičně zdobí marcipánovými mrkvičkami. Na efekt případně poslouží i čerstvé ovoce nebo různé hotové ozdoby z jedlého papíru.
Škoda, že už nemám, hned bych si dala ... :-)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.