Tento moučník je taková klasika. Tradičně se připravuje z bílé mouky a s větším množstvím moučkového cukru. Já jsem si zvykla připravovat ho jako špaldový celozrnný a sladit dle toho, pro jaký účel jej peču. Někdy tedy zvolím třtinový cukr, jindy kokosový nebo také nekalorickou kombinaci stevie a erythritolu.
Pokud by vám v receptu v tvarohové náplni z jakéhokoliv důvodu vadil ten pudinkový prášek, lze ho vynechat. Stačí smíchat jen tvaroh, vejce, osladit dle chuti, doladit trochou vanilky, doředit jen pár lžícemi mléka do krémové konzistence a tvarohová náplň bez pudinku je připravená.
Výborná je takové varianta, kdy místo jednoho hrnku špaldové mouky dám 1 hrnek jemně mleté pohankové mouky, která se ke kakaovým těstům hodí.
Moučník dělám na střední plech.
Potřebujete
Na těsto
(1 hrnek = 250 ml)
- 2 hrnky jemně mleté špaldové mouky (nebo půl klasická, půl celozrnná)
- 3/4 hrnku sladidla (oslaďte dle výživových preferencí)
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka (často používám mandlové)
- ¾ hrnku oleje (dala jsem řepkový, někdy částečně kokosový)
- 1 BIO kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- 3 lžíce kakaového prášku (kupuji v BIO kvalitě)
- 1 lžičku citrónové kůry z chemicky neošetřených citronů (buď bio čerstvou nebo sušenou)
Na tvarohovou směs
- 500 g tvarohu (dvě klasické kostky tvarohu)
- 3/4 hrnku mléka
- 2 vejce
- 1 BIO vanilkový cukr
- 1 BIO vanilkový pudinkový prášek
- Pár lžic sladidla k doladění chuti ( záleží na "kyselosti" tvarohu)
Postup
- Připravím si nejdříve tvarohovou směs. Všechny ingredience je zapotřebí řádně ušlehat tak, aby vznikla krémová tvarohová hmota.
- A teď tmavé těsto. Ušlehám vejce se sladidlem, pak přidám ostatní suroviny.
- Na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou naliju 3/4 těsta a rozetřu stěrkou. Na hnědé těsto naliju všechnu tvarohovou směs a na ni pak cik cak zbylou třetinu tmavého těsta. Někdy ten zbytek těsta zředím lžící tekutiny, aby bylo tekutější a šlo jím cik cak zdobit.
- Peču na 175°C asi 35 minut.
Snadný, vděčný a vždy povedený, ať ho udělám klasický, celozrnný, více či méně sladký ...
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.