Výborný celozrnný jablečný perník s medem

Suchý perník je pěkná nuda. A nezachrání to ani opojná vůně skořice či kakaová poleva. Když ho ale obohatíte jablky a medem a třeba ještě amaranthovou moukou, výsledek je skvělý.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Do perníků ráda část klasické mouky nahrazuji alternativními bezlepkovými moukami. Existuje mnoho druhů a každá z nich se používá jinak dle jejích specifických vlastností. V tomto případě jsem 1 hrnek mouky nahradila hladkou moukou amaranthovou, která má výbornou chuť. Zároveň je zdrojem esenciálních aminokyselin a vlákniny.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250 ml

  • 2 hrnky celozrnné mouky (dala jsem 1 hrnek špaldové a 1 hrnek hladké bezlepkové amaranthové mouky)
  • 1 hrnek tekutiny (dala jsem rostlinné rýžové mléko)
  • 100 ml oleje (řepkový, kokosový zbavený vůně)
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku kokosového cukru (můžete zvolit i jinou alternativu, případně dát jen med)
  • 1 velké nebo 2 střední jablka
  • 2 lžíce medu
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžíci kakaa (kupuji bio kakao ve větším balení)
  • 2 lžičky perníkového koření

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s kokosovým cukrem do pěny.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience, na závěr vmíchejte nastrouhaná jablka. Já dle slupky vyhodnotím, zda je oloupu nebo ne…
  3. Vlijte do vhodné formy, kterou vymažte tukem a vysypte třeba hrubou moukou. Já tentokrát zkusila jen pečící papír. Používám buď malý plech nebo kulatou dortovou formu.
  4. Pečte na 175 stupňů 25 až 30 minut.

Perník je vláčný, křehký a musí se opatrně krájet. Díky jeho vhkosti ale dobře drží pohromadě, nedrobí se, takže ho dávám dceři klidně i do krabičky na svačinu do školy.

Dejte vědět, jak se vám povedl 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky