Rychle / jednoduše / zdravě

Výborný tvarohový závin s jablky

Osvědčené těsto na závin, které se hodí jak k ovocným, tvarohovým, ořechovým, ale i slaným náplním. Teď se ale držme té největší klasiky. Jablečné... 😇
Tvarohové těsto na závin

Záviny obecně patří mezi mé nejoblíbenější moučníky. Neobsahují totiž zbytečné množství cukru a jsou báječně šťavnaté. Dříve se mi ale snaha "udělat zdravé těsto" kolikrát nevyplatila. Závin byl občas tuhý, jindy zase gumový. Né, že by byl výsledek tak špatný, nebylo to ale ono... Tato verze tvarohového těsta na závin je prověřená, výborná a univerzálně použitelná. 👍🙂

 Ingredience na 1 velký závin

Na těsto

  • 200 g hladké mouky (lze kombinovat druhy, já jsem dala hladkou špaldovou)
  • 125 g tvarohu (funguje s jakýmkoliv tvarohem, dala jsem polotučný vaničkový)
  • 125 g povoleného másla

Na náplň

  • 750 g jablek (oloupaná, na hrubo nastrouhaná nebo na drobno posekaná)
  • Dle chuti skořice ( asi 1 lžička)
  • Něco na doslazení jablek (množství dle typu a kyselosti jablek, já jsem dala asi 2 lžíce březového sladidla)
  • 2 vrchovaté lžíce mletého lněného semínka (krásně jablka spojí a natáhnou přebytečnou vlhkost)

 Postup

  1. Z mouky, tvarohu a másla vypracuji hladké těsto. Zabalím ho do fólie a nechám alespoň hodinu v lednici odležet. Mezitím si připravím jablečnou náplň.
  2. Náplň do závinu snese mnoho kreativity a nejlepší je přizpůsobit ji nutričním preferencím. Já jsem teď zvolila na hrubo nastrouhaná jablka lehce doslazená březovým cukrem s nízkým glykemickým indexem a ochucená skořicí. Vodu s jablek jsem stáhla mletým lněným semínkem, které navíc náplň obohatí o další živiny. Do náplně se také případně hodí pár kapek citronové šťávy.
  3. A už jdeme na těsto. Těsto vyválím na pomoučené ploše na na tenkou placku. Na ni doprostřed nanesu náplň a zavinu. Přehnu nejdříve z jedné, pak z druhé strany a spojím okraje. Závin potřu žloutkem rozšlehaným s pakou oleje a špetkou soli. Párkrát propíchnu vidličkou.
  4. Přendám na plech. Já na něj dávám pečící papír. Kdo má ale dobrý nepřilnavý plech, nemusí papír dávat. Peču dozlatova na 185 stupňů asi 35 minut.

Tento závin je vynikající také v kombinaci s mákem a hruškami! Nebo s mákem a s višněmi. Nebo s tvarohem a jahodami. No zkuste. 🙂Mňam! 👍

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Tvarohový závin s jablky

Náplň může mít mnoho podob. Od čistě jablečné bez cukru, až po verzi s jablky, rozinkami a třeba ořechy. Moje verze je se skořicí, s trochou alternativního sladidla a s mletým lněným semínkem. 🙂

 
Jablečná náplň

Náplně nesmí být málo, jinak to není ono.😇

 
Jak udělat závin bez cukru

Hezké barvy závinu po upečení lze dosáhnout více způsoby. Mně vyhovuje klasika. Potření rozšlehaným žloutkem se špetkou soli.

 
Tvarohový závin

Peču na 185 stupňů asi 35 minut.

 
Jablka moučník

Jablka jsem tentokrát nastrouhala na hrubo, někdy ale také vyrobím malé drobné plátky. Bohatá šťavnatá jablečná náplň je v tomto závinu dokonalá. 🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?