Záviny obecně patří mezi mé nejoblíbenější moučníky. Neobsahují totiž zbytečné množství cukru a jsou báječně šťavnaté. Dříve se mi ale snaha "udělat zdravé těsto" kolikrát nevyplatila. Závin byl občas tuhý, jindy zase gumový. Né, že by byl výsledek tak špatný, nebylo to ale ono... Tato verze tvarohového těsta na závin je prověřená, výborná a univerzálně použitelná. 👍🙂
Ingredience na 1 velký závin
Na těsto
- 200 g hladké mouky (lze kombinovat druhy, já jsem dala hladkou špaldovou)
- 125 g tvarohu (funguje s jakýmkoliv tvarohem, dala jsem polotučný vaničkový)
- 125 g povoleného másla
Na náplň
- 750 g jablek (oloupaná, na hrubo nastrouhaná nebo na drobno posekaná)
- Dle chuti skořice ( asi 1 lžička)
- Něco na doslazení jablek (množství dle typu a kyselosti jablek, já jsem dala asi 2 lžíce březového sladidla)
- 2 vrchovaté lžíce mletého lněného semínka (krásně jablka spojí a natáhnou přebytečnou vlhkost)
Postup
- Z mouky, tvarohu a másla vypracuji hladké těsto. Zabalím ho do fólie a nechám alespoň hodinu v lednici odležet. Mezitím si připravím jablečnou náplň.
- Náplň do závinu snese mnoho kreativity a nejlepší je přizpůsobit ji nutričním preferencím. Já jsem teď zvolila na hrubo nastrouhaná jablka lehce doslazená březovým cukrem s nízkým glykemickým indexem a ochucená skořicí. Vodu s jablek jsem stáhla mletým lněným semínkem, které navíc náplň obohatí o další živiny. Do náplně se také případně hodí pár kapek citronové šťávy.
- A už jdeme na těsto. Těsto vyválím na pomoučené ploše na na tenkou placku. Na ni doprostřed nanesu náplň a zavinu. Přehnu nejdříve z jedné, pak z druhé strany a spojím okraje. Závin potřu žloutkem rozšlehaným s pakou oleje a špetkou soli. Párkrát propíchnu vidličkou.
- Přendám na plech. Já na něj dávám pečící papír. Kdo má ale dobrý nepřilnavý plech, nemusí papír dávat. Peču dozlatova na 185 stupňů asi 35 minut.
Tento závin je vynikající také v kombinaci s mákem a hruškami! Nebo s mákem a s višněmi. Nebo s tvarohem a jahodami. No zkuste. 🙂Mňam! 👍
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.