Tento recept je inspirace na to, jak co nejjednodušším způsobem použít křepelčí vejce. Dočíst se o nich můžeme, že jsou "malá ale šikovná", "zázračná", "živinami nabitá"...Někdo si zvykl křepelčí vejce pravidelně zařazovat do jídelníčku kvůli jejich výhodnějším nutričním vlastnostem, jiní je berou jako zajímavou potravinu pro občasné zpestření víkendových snídaní či salátů.
Jsou velmi citlivá na zacházení. Jak při jejich "výrobě", tak při jejich úpravě. Je třeba s nimi jednat "jako v rukavičkách". Křepelčí vejce lze sehnat na specializovaných farmách, mají je však také ve větších supermarketech.
Množství toustů a vajec si uzpůsobte podle počtu a hladu strávníků. 🙂
Ingredience
- Tousty, domácí toustový chléb nebo jiný vhodný chléb k zapečení
- Křepelčí vejce
- Sůl, pepř
Sýrová směs na tousty
- sýr ricotta (nebo čerstvý sýr)
- nastrouhaná gouda
- dle chuti pikantní ajvar (tradiční ochucovadlo z pečených paprik)
Postup
- Tousty namažu sýrovou pomazánkou, případně jinou směsí. Hodí se třeba také směs ze špenátu, žampionů a prosciutta. Tousty dám do zapékací misky vyložené pečícím papírem.
- Prostředek toustu trochu zmáčknu a rozklepnu do něj křepelčí vajíčko. Zůstane tak hezky na místě. Dle chuti osolím a opepřím.
- Zapékám na 180 stupňů do mírného zatuhnutí bílku.
Tousty je lepší vyndat dřív, než se zdá, aby vejce nebyla zbytečně suchá. Nejlepší je po pár minutách od trouby už vůbec neodcházet a pohlídat ten správný moment. 🙂
☝️A kam lze ještě křepelčí vejce vyklepnout a pak ho zapéct? Výborné je také vejce zapečené v avokádu.🐭
Ráno dělá den a dobrá snídaně také.🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.