Rychle / jednoduše / zdravě

Tousty s křepelčími vejci - snadná příprava v troubě

Loupat 10 na tvrdo uvařených křehkých křepelčích vajec stojí nějaký ten čas. Lze na to jít snadněji. Ideální je zastřené křepelčí vejce či jeho krátká úprava v troubě. Skvěle se hodí ke křupavému toustu a pikantní sýrové pomazánce.
Jak připravit křepelčí vejce

Tento recept je inspirace na to, jak co nejjednodušším způsobem použít křepelčí vejce. Dočíst se o nich můžeme, že jsou "malá ale šikovná", "zázračná", "živinami nabitá"...Někdo si zvykl křepelčí vejce pravidelně zařazovat do jídelníčku kvůli jejich výhodnějším nutričním vlastnostem, jiní je berou jako zajímavou potravinu pro občasné zpestření víkendových snídaní či salátů.

Jsou velmi citlivá na zacházení. Jak při jejich "výrobě", tak při jejich úpravě. Je třeba s nimi jednat "jako v rukavičkách". Křepelčí vejce lze sehnat na specializovaných farmách, mají je však také ve větších supermarketech.

Množství toustů a vajec si uzpůsobte podle počtu a hladu strávníků. 🙂

 Ingredience

Sýrová směs na tousty

  • sýr ricotta (nebo čerstvý sýr)
  • nastrouhaná gouda
  • dle chuti pikantní ajvar (tradiční ochucovadlo z pečených paprik)

 Postup

  1. Tousty namažu sýrovou pomazánkou, případně jinou směsí. Hodí se třeba také směs ze špenátu, žampionů a prosciutta. Tousty dám do zapékací misky vyložené pečícím papírem.
  2. Prostředek toustu trochu zmáčknu a rozklepnu do něj křepelčí vajíčko. Zůstane tak hezky na místě. Dle chuti osolím a opepřím.
  3. Zapékám na 180 stupňů do mírného zatuhnutí bílku.

Tousty je lepší vyndat dřív, než se zdá, aby vejce nebyla zbytečně suchá. Nejlepší je po pár minutách od trouby už vůbec neodcházet a pohlídat ten správný moment. 🙂

☝️A kam lze ještě křepelčí vejce vyklepnout a pak ho zapéct? Výborné je také vejce zapečené v avokádu.🐭

Ráno dělá den a dobrá snídaně také.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jak připravit křepelčí vejce

Aby tousty nebyly suché, je třeba je něčím namazat. Pod křepelčí vejce je možné dát různé domácí pikantní směsi či sýrové pomazánky. Já jsem zvolila pomazánku z ricotty, goudy, ochucenou pikantním ajvarem.

 
Tousty s křepelčími vejci

Na tousty je možné před zapečením dát i jiné ingredience, které nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu. Špenát, rukola či tenké plátky pórku či žampionů...i to je možné. 👍

 
Křepelčí vejce recept

Uprostřed toustu je dobré udělat důlek, aby se rozklepnuté křepelčí vajíčko nerozuteklo do stran. A teď s tím rychle do trouby... Peču na 180 stupňů do zatuhnutí bílku.

 
Křepelčí vejce recept

Příprava v troubě je velmi praktická. Odpadá jakákoliv práce s křepelčími vajíčky. Upéct je na toustu je perfektní! 👍

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?