Tikka masala je indické jídlo, které si s oblibou dávám v různých tradičních restauracích. Tak jako u mnoha jídel, chutná tikka masala všude trochu jinak. Ať už od domácí kuchařky nebo od profíka. Nejrozšířenější a klasickou verzí je kuřecí tikka masala, známé jsou ale i vegetariánské či veganské verze s tofu či cizrnou.
Jídlo je na přípravu velmi snadné, stačí mít jen to správné koření. Na marinádu směs koření Tandoori masala a na omáčku směs koření na Tikka masala. Koření si můžete do jídla sami nakombinovat. Používá se zázvor, česnek, kurkuma, římský kmín, kari, skořice, kardamom, badyán, bobkový list, koriandr, někdy citronová kůra. Nejjednodušší je ale mít po ruce kvalitní směs koření Tikka masala, která je přímo určená na toto jídlo.
Budete potřebovat
Na marinádu na tofu
- 1 malý hustý bílý jogurt
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 zarovnanou lžíci koření tandoori masala
- 1 balení tofu (cca 170 g)
- sůl
Na omáčku
- 2 střední rajčata
- 1 plechovku krájených rajčat
- 1 cibuli
- 2 prolisované stroužky česneku
- koření Tikka masala (nebo jako základ garam masala a doladit co chybí )
- 2 lžičky kari koření nebo červené kari pasty
- šálek smetany ke šlehání
- Na dochucení lze použít i trochu cukru a čerstvou chilli papričku.
Hladkolistou petržel či čerstvý koriandr na ozdobu každé porce a jako přílohu indický chleba Naan. Samozřejmě místo chleba může být rýže basmati.
Postup
Nejdříve si připravte marinádu na tofu. Smíchejte všechny ingredience a naložte do vzniklé směsi kostičky tofu. Můžete nechat uležet přes noc nebo alespoň hodinu. Takto naložené tofu dejte na pečící papír do malého pekáčku a pečte na 200 stupňů asi 10 minut.
Mezitím si připravte omáčku. Na lžíci rozpáleného oleje orestuje cibuli. Přidejte česnek, kari koření nebo kari pastu, koření na Tikka masala a chvíli společně restujte. Přidejte na kostičky nakrájená čerstvá rajčata, plechovku rajčat, smetanu a společně provařte asi 10 minut. Můžete dochutit trochou cukru a soli.
Nakonec do omáčky přidejte pečené naložené tofu a společně krátce prohřejte.
Nejoblíbenější přílohou k tomuto jídlu je pro mě indický chléb Naan (placka). Ten si můžete upéct buď doma, nebo si ho běžně koupit.
I když jídlo může na první pohled vypadat složitě, vůbec to tak není. Kombinace naloženého tofu v jogurtu a pikantní orientální rajčatovo smetanové omáčky je geniální. Inspirovat se indickou kuchyní je výborné! :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.