Žampionová paštika - rostlinná, bez masa

18.05.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Ze žampionů a tofu lze snadno vyrobit pomazánku. Pomazánka má však krémovější konzistenci a jemnější chuť. Když chci, aby měla "hmota" charakter paštiky, je třeba základ položit na žampionech. Tofu je jen doplněk, který propojí ingredience. Orestovaná cibule, česnek a koření zajistí výraznou chuť, máslo zase hutnost.

 Ingredience

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na kostičky, česnek na plátky, žampiony na plátky nebo menší kousky.
  2. Na olivovém oleji orestuji cibuli. Když chytne barvu, přidám česnek, krátce promíchám a vsypu žampiony. Restuji do zlatova, v průběhu míchání ochutím drceným kmínem, solí a pepřem.
  3. Ke konci přidám nastrouhané nebo nakrájené tofu a krátce orestuji.
  4. Ve vyšší nádobě vše rozmixuji do hladka. Ke konci vmíchám povolené máslo a bylinky. Dám do menší dózy nebo skleniček. Nechám v lednici vychladit a ztuhnout

 TIP

Pokud chcete mít paštiku tužší, stačí přidat více másla. Je třeba jen počítat s tím, že se tak navýší kalorická hodnota a množství nasycených tuků.

> ☝️Můžete vyzkoušet také tradiční verzi paštiky, a to domácí játrovou paštiku. Příprava je snadná.

Ať se vám paštika povede!🙂