Zatím nejlepší tvarohová bábovka
10.08.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Roky prověřená tvarohová bábovka, která se vždycky povede, ať už ji více či méně osladítě a experimentujete s různými druhy mouk.
Budete potřebovat
- 250 g polohrubé mouky – to je základ, já jsem si ale pohrála a dala jsem 100g polohrubé mouky, 80g pšeničné celozrnné jemně mleté a 70g špaldové celozrnné jemně mleté
- 250g tvarohu (kostku z alobalu nebo vaničkový)
- 180 g cukru ( kokosový, přírodní třinový, můžete částečně nahradit i alternativami jako xylitol)
- 100g změklého másla
- 100ml oleje
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 bio vanilkový cukr
- 1 bio kypřící prášek do pečiva
- Šťávu z půlky citronu a trochu citronové kůry
- Rozinky dle chuti
Postup
- Připravte si formu, vymastěte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 170°C (horkovzdušné bude stačit o něco méně)
- Vezměte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte do sněhu.
- Utřete máslo s tvarohem, cukrem, přidejte olej a zašlehejte žloutky.
- Postupně přidávejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Až bude směs propojená a hladká, přidejte ještě šťávu z půlky citronu, trochu citronové kůry a hrst rozinek.
- Na závěr lehce vmíchejte sníh z bílků, nalijte do formy a pečte asi 50 minut na 175°C.
Největší výdhovou této bábovky je to, že je vláčná, voňavá po citrónu a přitom se nerozpadá a nedrobí. Je tedy praktická i s sebou do krabičky na výlet :)