19.04.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
V zimě se vždy těším na to, až přijde období, kdy zase bude vhodné a dobré jíst ke snídani více čerstvé zeleniny. Není třeba příliš rozvádět známý fakt, že dopřávat si v zimě hned po ránu syrovou zeleninu a ochlazovat tak svůj organismus, není nejvhodnější.
Teď je ale jaro a na trhu se začaly objevovat plody, kterým nelze odolat. Rozdíl mezi chuťově nezajímavou vodnatou okurkou a křupavou okurkou mini je obrovský...
Ke snídani si pak ráda dám na chleba buď nějakou na rychlo vyrobenou domácí pomazánku, třeba tuto jogurtovo sýrovou nebo samotný sýr. Teď jsem v obchodě sáhla po olomouckých tyčinkách, což jsou vlastně olomoucké tvarůžky. Na domácím chlebu úžasné. Líbí se mi na nich to, že mají nízkou energetickou hodnotu, jsou zdrojem bílkovin a při jejich výrobě se nepoužívají syřidla, barviva a stabilizátory.
Většinou je pak součástí mojí snídaně hrstka ořechů. Vždy dbám na jejich kvalitu a správné skladování...Střídám různé druhy, některé ořechy předem namáčím. Třeba mandle... Teď mám období pekanových ořechů, které jsou zdrojem zdravých tuků a antioxidantů. Konkrétně je pro mě zajímavý třeba obsah vitaminu E a zinku. Osobně se snažím dodržovat pravidlo nejíst ořechy večer. ☝️Ořechy jsou vysoce energetické a náročnější na trávení. Na základě vlastní dlouhodobé zkušenosti mi jednoznačně vyhovuje jíst je pouze ráno a v dopoledních hodinách.
A co mi nesmí na talíři ještě chybět? Kvalitní panenský olivový olej a čerstvě namletý pepř. 🙂Výjimečně zdravé ingredience, které dokážou skvěle dochutit většinu jídel.
A pořádný hrnek kvalitního dobrého čaje k tomu. Teď to byl zelený s jasmínem. 🙂