28.05.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Toto jídlo můžete mít za 5 minut na stole. To vše díky zázraku jménem [instantní polenta](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/polenta-instantni "instantní polenta"), kterou máte hotovou do dvou minut. Pak už jen stačí hodit na pánvičku pár ingrediencí, krátce orestovat a je hotovo. Z polenty lze tvořit také knedlíky, noky, nechat ji ztuhnout a ogrilovat. V našich končinách se polentě možná trochu křivdí, ono se to s ní ale musí umět. Třeba takoví Italové umí z této „kukuřičné kaše“ vykouzlit hotové lahůdky. Třeba taková polenta zapečená v troubě spolu se sýrem a houbami, to je skvost :-)
Z výživového hlediska se jedná o kukuřici se všemi pro a proti. Kukuřice není žádná superpotravina, nedá se srovnávat třeba s takovou [quinoou](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/quinoa "quinoou"), která má daleko výhodnější zastoupení aminokyselin, jídelníček má být ale pestrý, proto je dobré polentu občas zařazovat.
Na polentu
Na směs
Plísňové sýry by se měly konzumovat střídmě. Z pohledu zdravého životního stylu vlastně nepřináší žádné výhody. Měli bychom je chápat spíše jako potravinu sloužící k zatraktivnění chuti některých pokrmů, než jako běžný mléčný výrobek. Tyto sýry obsahují většinou velké množství**tuku**, nejsou tedy vhodné, pokud chcete nasycené tuky omezit. Plísňovým sýrům by se pak měly vyhýbat malé děti a těhotné ženy. Sýry vždy kupujeme co nejčerstvější a následně pak dbáme na jejich správné uchovávání v chladu a uzavřené dóze.
Dejte [polentě](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/polenta "polentě") šanci a zjistíte, kolik dobrých jídel z ní lze vyrobit...