19.01.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Do tohoto receptu jsem se rozhodla zakomponovat pohankovou jemně mletou mouku, která dává možnost udělat vafle bezlepkové. Pokud nejste na pohankovou mouku zvyklí, můžete v jakémkoliv receptu místo pšeničné či špaldové mouky použít částečně pohankovou. Pro různé druhy pečení má skvělé vlastnosti a v rámci principu rozmanitosti přinese do jídelníčku zase něco nového :)
Jemně mletou pohankovou mouku doporučuji mít ve stálých zásobách. Výborná je třeba do perníku nebo do pohankových palačinek se špenátem
Sýr ricotta je rovněž mou stálicí v lednici mezi mléčnými výrobky. Ricotta není kalorická, přesto je nutričně hodnotná a dobře stravitelná. Například v Itálii ricottu využívají nejen do těstovin, ale i pro sladké nepečené krémové dezerty s medem či ovocem.
Množství na 8 vaflí
Vafle je dobré jíst hned čerstvě upečené.
Potřu či obložím je ingrediencemi, které vafli dodají šťavnatost. Na slanou vafli se skvěle hodí avokádové guacamole nebo ochucený řecký jogurt či ricotta. Ricotta má jemnou chuť, kterou je možné "vytáhnout" stroužkem česneku, zelenými bylinkami, pepřem a čerstvou zeleninou.
Zdravé, syté a výborné! :)