Noky se smetanovou houbovou omáčkou
25.07.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Dostaly se mi do ruky 2 krásné hřiby. Chtěla jsem je hned zpracovat. Jednou z možností byla hustá bramboračka s čerstvými houbami, pak jsem si ale představila tu krémovou smetanovou omáčku, oubkterá voní po hkterá oba
K přípravě tohoto jídla nepotřebujete úplně přesné poměry ingrediencí. Záleží na na vás, zda chcete mít v omáčce více či méně hub, nebo ji chcete mít více hustší a krémovější nebo mají noky naopak více plavat.🙂Tak jako tak se povede.
V receptu jsem napsala množství, které mně vyhovovalo na 500 g noků.
Ingredience
- Čerstvé houby (měla jsem 2 hříbky, asi 200 g)
- 1 větší cibule
- 250 ml 30% smetany (1 balení)
- Další tekutina podle potřeby (vývar nebo mléko)
- Máslo Ghí nebo olej
- Sůl, pepř, drcený kmín, případně trošku sypkého zeleninového bio bujónu
- Troška mouky na lehké zaprášení, dohuštění (dala jsem asi 1 lžíci rýžové mouky)
- Bramborové noky (domácí nebo chlazené kupované)
Postup
- Do hrnce si dám vařit vodu na noky. Houby očistím, omyju hadříkem (prý se nemají zbytečně namáčet) a nakrájím je na menší kousky. Nedělám plátky, ale spíše něco mezi kostičkou a tlustším plátkem. Aby byly kousky v omáčce cítit na skus.
- V pánvi začnu restovat na přepuštěném másle Ghí nebo oleji cibuli nakrájenou na drobno. Až cibule zesklovatí, přidám houby a restuji. Průběžně míchám. Ochutím solí, pepřem, drceným kmínem, zase restuji. Dobu restování přizpůsobím situaci, mně stačilo 5 minut.
- Zaliju smetanou, když chci, chuť doladím ještě troškou sypkého zeleninového bio bujónu. Dle záměru a potřeby doladím množství další tekutinou. Omáčku buď můžu nechat tekutější, nebo ji lehce dohustím troškou mouky. Já jsem ji teď zaprášila asi lžící celozrnné rýžové mouky. Mrkněte na fotku do postupu, jakou má konzistenci.
- V pánvi už jen promíchám s uvařenými noky. Noky si můžete vyrobit domácí, nebo koupit chlazené. U kupovaných je třeba dbát na kvalitu. Je to poznat nejen ve složení, ale i chuti. Hotovo!
TIPY
- Toto jídlo můžete velmi snadno připravit i v čistě rostlinné variantě. Stačí tradiční smetanu vyměnit za rostlinnou, která má neutrální chuť. To může být třeba rýžová nebo sojová. Kokosová se v tomto případě nehodí.
- Noky můžete nejen vyrobit, ale i koupit v bezlepkové variantě. Omáčku pak stačí jen lehce dohustit rýžovou moukou a máte bezlepkové jídlo.
- Jako varianta k nokům se k této omáčce hodí třeba čerstvé chlazené těstoviny tagliatelle. Jejich chuť je v této čerstvé verzi daleko lepší a posune jídlo o level výš.
- Do této omáčky jsem podle rad šéfkuchaře houby nakrájela na kousky a né na plátky. Houby jsou pak hezky cítit na skus a omáčka má strukturu.
> ☝️A kdo si chcete extra vyhrát, můžete zkusit tyto nádhernédomácí dýňové noky.🙂
Ať se vám jídlo povede!🙂 -