28.01.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Krémová a dokonale hladká hrášková polévka je jídlo, které vždy zaboduje. Občas ji zjemním tradiční smetanou, jindy zase rostlinnou. K chuti této polévky se hodí smetany více do sladka, zakysaná se mi neosvědčila... A jak už jste si u jiných receptů mohli všimnout, ráda do krémových polévek vymýšlím různé knedlíčky. Tyto jsou z instantní polenty.
Knedlíčky mě stály mnoho pokusů, než jsem se dobrala tohoto způsobu přípravy a poměru ingrediencí.🙂První várka se mi téměř rozpadala, druhá byla zase tuhá a suchá. To nikdo nechce. Správný knedlíček musí držet tvar, nerozvařit se, ale zároveň zůstat měkký a kyprý. Zkuste...🙂
Na hráškovou polévku
Na polentové knedlíčky - 12 knedlíčků
POLENTOVÉ KNEDLÍČKY. Do menšího rendlíku naliju 250 ml vody, přidám lžíci másla a vsypu polentu. Ochutím solí. Na mírném plameni krátce provařím asi 3 minuty. Pořád míchám. Pak nechám polentu úplně vychladnout. Následně do ni důkladně zapracuji vejce. Někdy v tuto chvíli přidám i nasekané čerstvé bylinky. Těsto na knedlíčky musí být hladké, kompaktní. Nechám ho pár minut odležet a naolejovanýma rukama tvořím v ruce knedlíčky. Těsto je pružné, měkké, ale velmi poddajné, nerozpadá se...
Knedlíčky vložím do vroucí osolené vody a na středním stupni vařím asi 4 minuty. Jde o to, aby se provařilo vejce v nich. Pár minut opravdu stačí. Hotovo! Knedlíčky buď hned vkládám do jednotlivých porcí polévky, nebo je zavřu do krabičky, aby neoschly na vzduchu...
Doporučuji vyzkoušet také tyto pečené tofu knedlíčky do polévky.
Až budete mít knedlíčky vyzkoušené a budete vědět, která jejich konzistence vám vyhovuje, je možné si s nimi ještě trochu pohrát a zakomponovat do nich třeba hrst parmezánu...🙂
Ať se vám polévka povede! 🙂