Jednoduché lívance z mandlové mouky - bez kynutí
13.11.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Ingredience na 2 porce
1 hrnek = 250 ml
- 1 hrnek mandlové mouky (nejsou to mleté mandle, je to mandlová mouka)
- 2 vejce
- 1/4 hrnku mléka (tradiční nebo rostlinné)
- 1 lžíce javorového nebo jiného sirupu (lze vynechat)
- 1/2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
- Tuk na opékání lívanců (olej nebo přepuštěné máslo Ghí)
Postup
- Vejce vyšlehám do pěny. Pokud má mandlová mouka hrubší konzistenci, vejce vyšlehám tyčovým mixérem, přidám mouku a také ji párkrát "projedu tyčákem", aby byla směs hladká. Když mám mandlovou mouku úplně jemnou, vyšlehám jen vejce a mouku do nich zamíchám.
- Přidám půl lžičky kypřícího prášku, pokud chci, doladím javorovým sirupem a nechám alespoň 5 minut odpočinout.
- Nepřilnavou pánev trochu omastím preferovaným tukem a nechám ji rozehřát středně. Je lepší, když se lívanečky opékají pomaleji. Na pánev lžící nanáším těsto ve vyšší vrstvě a tvořím lívance. Jakmile zatuhnou, obrátím je a opeču z druhé strany do zlatova.
- Lívance lze ozdobit džemem, ovocným rozvarem, podušenými jablky nebo také jogurtem či sýrem cottage, pokud preferujeme více proteinovou verzi.👍
> ☝️Chcete si dát také bezlepkové lívance v kynuté verzi? Doporučuji vyzkoušet tyto bezlepkové kynuté lívance s tvarohovým krémem.🙂 Ať se vám lívance povedou!🙂