27.05.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Brynza - česky, bryndza - slovensky. Tak nebo tak, jedná se pořád o ten samý chuťově jedinečný sýr. Ne každému vyhovuje mazat samotnou bryndzu rovnou na pečivo. Ze dvou důvodů. Většinou je hodně tuhá a samotná bývá někdy příliš slaná nebo aromatická. Pak je vhodné výrobit z bryndzy jednoduchou pomazánku.
Bryndza je přírodní sýr, který je dobře stravitelný, obsahuje hodně bílkovin, vápníku a nadprůměrné množství živých bakterií. [Bryndzu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/bryndza "Bryndzu") můžete podat dítěti již od 1 roku věku. To však platí pouze v případě bryndzy vyrobené z tepelně upraveného, tedy pasterizovaného mléka. Bryndza z nepasterizovaného mléka může obsahovat mikroorganismy, které by mohly u malých dětí vyvolat trávicí potíže. Další možností je použít brynzu termizovanou. Ta se před balením ohřeje na přibližně 70 stupňů Celsia, neobsahuje tedy žádné živé mikroorganismy, doba její trvanlivosti je tak prodloužena bez použití konzervačích látek.
Pokud máte bryndzu rádi jinak, než na chleba, můžete si jednoduše vyrobit [zdravé domácí halušky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/halusky-zdraveji "zdravé domácí halušky")