Borůvkový dezert z chia semínek - výživná svačinka
27.02.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Tento dezert je připravený raz dva, je však třeba umíchat si ho ideálně několik hodin dopředu před jeho konzumací.
Chia semínka jsou považována za "superpotravinu". Pro pestrost jídelníčku se vyplatí je zařazovat, i když bychom častěji měli používat "naše" semínka jako slunečnicová, dýňová či namletá lněná...
Chia semínka vynikají obsahem antioxidantů, vlákniny a omega 3 nenasycených mastných kyselin. Někomu budou vyhovovat z důvodu jejich vysoké sytosti, jiným sedět nemusí kvůli pocitu tíhy v žaludku.
Tak jako u všeho je to o množství. Obrovské poháry s chia pudinkem z tučného kokosového mléka mohou být pro jednoho člověka opravdu příliš.
V níže uvedeném receptu máte "za mě" takovou akorát porci.🙂
Ingredience na 1 porci
- 2 lžíce chia semínek
- 3 lžíce borůvek (Mimo sezónu dávám mražené)
- 100 ml rostlinného mléka (Dala jsem mandlové mléko bez cukru)
- Čtvrt lžičky mleté skořice ( Já použila tuto voňavou skořici od Davídka)
- 1 lžíce hustějšího jogurtu
- Sypké či tekuté oslazovadlo (typ dle vašeho cíle, může být med, javorový sirup, nekalorický sirup, xylitol atd.)
Postup
- Rostlinné mléko, v mém případě mandlové, rozmixuji s borůvkami ve vyšší nádobce. Borůvky používám české lesní. Čerstvé nebo mražené.
- Vzniklou fialovou tekutinu osladím podle toho, jak zrovna potřebuji. Dětem dávám med, pro sebe někdy zvolím nekalorickou alternativu cukru.
- Vliju do misky a vsypu semínka. Nechám bobtnat půl hodiny, občas promíchám. Hmota zhoustne, semínka ovšem potřebují více času, aby dokonale nabobtnala. Hmotu dám do skleničky a nechám odstát ideálně několik hodin. Podle situace buď v lednici nebo na lince.
- Před podáváním dle chuti ozdobím lehce oslazeným jogurtem nebo krémem dle vlastních představ. Pro efekt dezertu dozdobím kostičkou kvalitní hořké vysokoprocentní čokolády. Hotovo!
> ☝️Jako další jednoduchý dezert vyzkoušejte opečené banány s hořkou čokoládou.🙂
Ať vám chutná!🙂