Recept

Fusilli s tempehem v česnekovo-petrželové omáčce

Další recept na to, jak v kuchyni využít tempeh. Tentokrát výrazná česnekovo-petrželová variace.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Jediné, co se v tomto receptu déle vaří, jsou těstoviny. Pak už je vše minutovou záležitostí. [Tempeh](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tempeh “Tempeh”) zajistí bohatý přísun bílkovin, česnek s petrželí zas mnoho mikroživin. Těstoviny můžete použít semolinové nebo i celozrnné. Poslední dobou jsem si oblíbila chuť žitných těstovin.

Budete potřebovat

  • Těstoviny fusilli (vřetena)
  • Tempeh – uzený nebo marinovaný (v prodejnách se zdravou výživou)
  • Smetanu (dle vašich preferencí, může být rostlinná nebo klasická zakysaná)
  • Trochu vody, ve které se vařily těstoviny (pokud bude potřeba)
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Čerstvou petržel
  • Sůl (není nutná)

Postup

  1. Těstoviny uvařte dle návodu na skus.
  2. Na troše olivového oleje krátce orestujte na kousky nakrájený uzený tempeh.
  3. Zalijte smetanou, případně i trochou vody z těstovin, přidejte prolisovaný česnek a větší množství na jemno nasekané petržele.
  4. Promíchejte s těstovinami. Těstoviny v omáčcce neplavou, jsou jen lehce a příjemně krémové.

Jak zacházet při vaření s česnekem?

Česnek spolu s cibulí patří mezi suroviny, které by se měly konzumovat v syrovém stavu. Jen tak získáme z těchto darů přírody ty nejcenější látky, aniž by byly znehodnoceny. Česnek obsahuje přibližně 400 různých léčivých látek včetně mnohých antioxidantů, které ochraňují náš organismus. Je považován za přírodní antibiotikum. Za zmínku stojí také silně antibakteriálně působící allicin. Kuchařskými úpravami dochází bohužel k narušení jeho účinných složek. Pokud však česnek nebudeme tepelně upravovat déle, jak 3 minuty, zůstane většina látek zachována, alespoň tak mluví studie. Pokud nám tedy nejde jen o chuť, ale i o zdravotní přínos česneku, je dobré zamyslet se nad tím, jak a kdy ho při vaření použijeme.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...