Recept

Rýžový salát s červenou čočkou a zeleninou- pro extra porci vlákniny

Zkuste si někdy vychutnat základní chutě dobrých surovin, jako je rýže, čočka a čerstvá zelenina

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Proč si to dělat složité, když to jde i takto jednoduše … Červená čočka se nemusí namáčet, takže je ideální k přípravě rychlých jídel, když chceme jídlo obohatit o vlákninu a bílkoviny. Stačí ji jen propláchnout a uvařit s kořením ve vodě, v polévce, zahustit s ní omáčku. Možností je mnoho.

Tento salát s červenou čočkou dělám třeba tehdy, když mám větší množství uvařené rýže, kterou chci nějak zužitkovat.

Budete potřebovat

  • Uvařenou rýži (nejlépe celozrnnou nebo parboiled)
  • Červenou čočku
  • Koření na čočku – kmín, trochu majoránky, sušené bylinky dle chuti nebo jakékoliv přírodní ochucovadlo.
  • Libovolnou čerstvou zeleninu (rajčata, papriky, salát, lahůdková cibulka, mrkev, rukola, polníček apod.)
  • Za studena lisovaný olej

Postup

  1. Červenou čočku propláchněte, zalijte vodou, lehce ochuťte a vařte 10 – 15 minut. Délka varu záleží na typu čočky, zda je půlená nebo nepůlená. Pár minut navíc může znamenat, že se čočka úplně rozvaří. Takže včas ochutnat.
  2. Do hlubokého talíře rozprostřete teplou rýži a doprostřed dejte porci červené čočky.
  3. Pak už jen kolem dokola navršte libovolnou zeleninu.
  4. Na závěr zakápněte za studena lisovaným olejem. Může se jednat o olivový nebo řepkový, pokud chcete speciální chuť, můžete zkusit dýňový.

Celozrnná rýže?

Pokud je to ve vašich chuťových možnostech, použijte rýži celozrnnou, která má nízký glykemický index a je bohatší na živiny. Některé celozrnné rýže nejsou ideální, musí se dlouho vařit, i chuť je specifická. Přesto – kdo hledá, najde. Mezi značkami jsou obrovské rozdíly. Skvělou celozrnnou rýži dělá třeba Uncle bens, ale ta cena …I když se klasická bílá rýže tváří bůhvíjak zdravě a dietně, tak to zas taková hitparáda není. Proto se snažme ji nahradit rýží celozrnnou. Nebudeme mít po ní tak brzy hlad. To neplatí pro jídelníček nejmenších dětí, pro ty je bílá a dostatečně uvařená rýže dobrým zdrojem sacharidů.

Tento salát s čerstvou zeleninou se velmi hodí pro různé redukční, detoxikační či jiné ozdravné režimy. Dobrý je jak teplý, tak studený.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...