Tento koláč dělám už dlouho. Je obecně známý a na internetu ho najdete pod pojmem hrnkový sypaný tvarohový koláč nebo švédský tvarohový koláč. Tento moučník je opravdu něčím výjimečný. Vláčný a nahoře lehce křupavý. Navíc je celkem snadný. Klasicky se připravuje z bílé mouky a rafinovaného cukru. Já jsem si ho vylepšila přidáním celozrnné špaldové mouky a hnědého cukru. K moučníku to sedí a chutná mi takto ještě více.
Budete potřebovat
Na suchou směs
- 220g polohrubé mouky
- 200g jemně mleté celozrnné mouky (špaldová, pšeničná)
- 220g cukru (nejlépe přírodní hnědý)
- 1 prášek do pečiva (přírodní z vinného kamene)
Na tvarohovou směs
- 750g měkkého tvarohu (3 kostky klasického tvarohu „v alobalu“)
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce jemně mletého cukru (přírodní nebo moučka)
- Rozinky dle chuti (můžete je na půl hodiny namočit do trošky horké vody, do které přidáte rum)
- Pár kapek rumu přímo do směsi
Postup
- Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Tuto směs rozdělte na 2 poloviny.
- Polovinu směsi nasypte na plech vyložený pečicím papírem.
- Na tuto suchou vrstvu nalijte celou tvarohovou náplň, kterou jste si připravili smícháním tvarohu, vajec, vanilkového cukru a rozinek, které byly namočené v rumu. Když není čas, rozinky hodím do tvarohu suché a tvaroh ochutím trochou rumu.
- Na tvarohovou náplň nasypte druhou půlku suché směsi.
- Povrch poklaďte plátky másla. V některých receptech se má použít celá kostka másla. Dle zkušeností je to příliš. Moučník by pak byl zbytečně mastný. S množstvím másla si hlavu nedělejte, uvidíte, kolik másla budete potřebovat. Většinou je to něco přes půlku kostky, možná ¾ ;)
- A to je celé, moučník vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na cca 180° přibližně 45 minut.
- Jakmile je povrch krásně zezlátlý, máte hotovo :)
Moučník je opravdu jednoduchý a prověřený, tvaroh si odspodu natáhne mouky tolik, kolik potřebuje. Jednou jsem špatně odhadla polovinu suché směsi, moučník měl vespod málo mouky a tudíž byl dole moc mokrý. Vespod tedy může být o trošičku více mouky, než nahoře, určitě ne naopak. Nejhorší, co se může stát je to, že vespod na pečicím papíru zůstaně trocha sypké mouky, kterou tvaroh už nepotřeboval ;)
Tento moučník je zas něco jiného, vyzkoušejte :)
Dobrou chuť!
Kamila
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.