Na zálivku
Cibuli oloupu, překrojím na půl a pak na jemné proužky. Rajčata, okurku i papriku nakrájím na podobně velké kousky.
V misce si připravím zálivku. Množství udělám podle celkového množství zeleniny. Když si dělám 1 porci, dávám asi 2 lžíce olivového oleje, šťávu z půlky citronu nebo tam cáknu ocet, osolím, opepřím a promíchám s půl lžičkou Bulharska.
Zeleninu promíchám se zálivkou a ideálně nechám alespoň půl hodinky odležet.
Salát dám do větší misky a nahoru rozdrobím kvalitní Balkánský sýr.
Když si salát dávám jako hlavní jídlo, přikousnu k němu nějaké pečivo. Kváskovou bagetku nebo opečený chléb.
Šopský salát má mnoho variant. V některých oblastech se do něj přidávají i olivy. V Šopáku mi nejlépe sedí ty fialové “Kalamata”. Co se týče sýru, vybírám ráda pravý balkánský sýr, který kromě kravského mléka obsahuje i ovčí nebo kozí. Kombinace jsou různé…
V receptu jsem použila koření Bulharsko. Dodá totiž šopskému salátu jedinečnou autentickou chuť. Jedná se vlastně o směs s tradičním názvem ŠARENA SOL, která je jednou z nejtradičnějších bulharských kořenících směsí. Používám ji nejen do zálivky, ale i na mnoho jiných jídel v balkánském stylu. Autentickou chuť dodá bramborám, zelenině, masu, rybám, kuskusu…Naposledy jsem ji použila do nemasových kuliček z pečeného lilku a fazolí Adzuki. A perfektní!
> ☝️Další tip na salát? Doporučuji vyzkoušet tento salát s kuřecím masem a jogurtovou zálivkou
Sdílet recept myšičky na: