Recept

Vynikající Šopský salát – bulharský originál

Jak udělat šopský salát skvělé autentické chuti? Je třeba připravit tu nejlepší zálivku. Ta dodá kouskům zeleniny originální chuť. S pravým balkánským sýrem nemá tento salát chybu.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience

  • Zralá rajčata
  • Okurka
  • Červená cibule
  • Barevná paprika – žlutá, červená, oranžová…

Na zálivku

  • Olivový olej
  • Citronová šťáva nebo ocet (červený vinný nebo jablečný)
  • Sůl, pepř
  • Koření Bulharsko
  • Pro zjemnění a vyladění chuti může být i sladká ingredience jako neutrální sirup či med

 Postup

  1. Cibuli oloupu, překrojím na půl a pak na jemné proužky. Rajčata, okurku i papriku nakrájím na podobně velké kousky.

  2. V misce si připravím zálivku. Množství udělám podle celkového množství zeleniny. Když si dělám 1 porci, dávám asi 2 lžíce olivového oleje, šťávu z půlky citronu nebo tam cáknu ocet, osolím, opepřím a promíchám s půl lžičkou Bulharska.

  3. Zeleninu promíchám se zálivkou a ideálně nechám alespoň půl hodinky odležet.

  4. Salát dám do větší misky a nahoru rozdrobím kvalitní Balkánský sýr.

Když si salát dávám jako hlavní jídlo, přikousnu k němu nějaké pečivo. Kváskovou bagetku nebo opečený chléb.

TIP č. 1

Šopský salát má mnoho variant. V některých oblastech se do něj přidávají i olivy. V Šopáku mi nejlépe sedí ty fialové “Kalamata”. Co se týče sýru, vybírám ráda pravý balkánský sýr, který kromě kravského mléka obsahuje i ovčí nebo kozí. Kombinace jsou různé…

 TIP č. 2

V receptu jsem použila koření Bulharsko. Dodá totiž šopskému salátu jedinečnou autentickou chuť. Jedná se vlastně o směs s tradičním názvem ŠARENA SOL, která je jednou z nejtradičnějších bulharských kořenících směsí. Používám ji nejen do zálivky, ale i na mnoho jiných jídel v balkánském stylu. Autentickou chuť dodá bramborám, zelenině, masu, rybám, kuskusu…Naposledy jsem ji použila do nemasových kuliček z pečeného lilku a fazolí Adzuki. A perfektní!

> ☝️Další tip na salát? Doporučuji vyzkoušet tento salát s kuřecím masem a jogurtovou zálivkou

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...