Recept

Zdravý smažák – zcela bez oleje!

Žádný zbytečný nepořádek z obalování, žádný zápach rozpálené pánve s olejem - zkuste zdravější variantu smaženého sýra.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Žádný zbytečný nepořádek z obalování, žádný zápach rozpálené pánve s olejem – zkuste zdravější variantu smaženého sýra.

Tento recept mám uložený roky, až teď jsem ho ale vyzkoušela. Jeho výhodou je to, že je to celkem čistá a rychlá práce, nemusíte si kuchyň zamořit odérem smaženého (který mně tedy dost vadí) a nemusíte se potýkat s nepříjemnou záležitostí, kdy třeba sýr na pánev vyteče …

Sýr budete připravovat v hrnku, na každou porci vám bude stačit jeden. Určitě je lepší zvolit spíše širší hrnek, který musíte opravdu pořádně vymazat tukem (máslem) a bohatě vysypat strouhankou, aby šel bez problémů vyklopit.

Na 4 porce budete potřebovat

  • 4 širší hrnky nebo misky
  • Máslo na vymazání nádobky
  • Strouhanku
  • 250g na hrubo nastrouhaného Eidamu
  • 4 celá vejce
  • 250g na nudličky pokrájené šunky (tu můžete vynechat a dát o to více sýra)
  • Trošku soli, popř. pepře na ochucení vajec

Postup

  1. Připravte si 4 širší hrnky nebo misky, vytřete je máslem a vysypte strouhankou. Tento krok nepodceňte, jinak by vám mohl jít sýr hůř ven.
  2. Sýr nastrouhejte nahrubo a šunku pokrájejte na tenké nudličky.
  3. Vejce rozšlehejte a podle chuti osolte a ochuťte mletým pepřem.
  4. Teď už jen naplnit misky nebo hrnky. Na dno každého hrnku rozprostřete vrstvu strouhaného sýra a na ni vrstvu šunky. Každý hrnek zalijte cca 2 lžícemi rozšlehaných vajec.
  5. Následuje další vrstva sýra, další vrstva šunky a to opět zalijte zbylými rozšlehanými vejci.
  6. Povrch ještě lehce posypte zbylým sýrem.
  7. Hrnky vložte do pekáčku s vyšším okrajem a zalijte do poloviny jejich výšky horkou vodou.
  8. Vložte do trouby předehřáté na 220°C (někde se doporučuje na nejvyšší výkon) a pečte asi 25 minut, než povrch zezlátne.

Postup přehledně – 1.sýr 2.šunka 3.vejce 4.sýr 5.šunka 6. vejce 7. trocha sýra 8. šup do trouby

TIP

  • Šunku můžete vynechat a recept udělat čistě sýrový.

  • Nemusíte se omezit pouze na nám nejznámější sýr Eidam, podobným způsobem můžete připravit i sýr Feta, Halloumi, Camembert, Hermelín, Mozarellu…

  • Kdyby se vám zdálo, že je toho v hrnku na jednu porci příliš, jen se vám to zdá, ono se to všechno zapeče a “splaskne”.

Dobrou chuť 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...