Recept

Slaný závin s kysaným zelím – domácí tvarohové těsto

Když slaný závin, tak z domácího těsta. Vyzkoušeného tvarohového.🙂 Šťavnatá a bohatá náplň z kysaného zelí je jednou ze skvělých variant. Výborná svačinka nebo pohoštění.👍

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience

Na 1 velký závin

  • 200 g jemně mleté mouky (dala jsem špaldovou mouku)
  • 125 g tvarohu (dala jsem polotučný bio tvaroh ve vaničce)
  • 125 g povoleného másla

Na náplň

  • 1 balení kvalitního kysaného zelí (500 g)
  • 2 cibule
  • 1 brambora
  • Sůl, drcený kmín, přírodní cukr nebo jiné oslazovadlo dle preferencí
  • Olej
  • Jablečný ocet na doladění chuti
  • 100 g slaniny (použila jsem slaninu vysoké kvality bez zbytečných aditiv a konzervantů)
  • Žloutek na potření

Postup

  1. Jako první si připravím těsto. Důkladně propojím mouku, tvaroh a máslo v kompaktní hmotu. Tu zabalím a dám ji odležet do lednice. Alespoň hodina je fajn. Těsto jde pak lépe vyválet.
  2. Na náplň uvařím kysané zelí tak, jako kdybych ho dělala jako přílohu. Musí být husté, bez zbytečné vody. Na oleji orestuji nakrájenou cibuli do zlatova. Přidám kysané zelí bez vody. Pokud jsou kusy zelí dlouhé, překrájím ho. Zelí ochutím drceným kmínem, trochou soli, osladím a ještě přidám na jemno nastrouhanou bramboru, která zelí přirozeně zahustí. Dusím na mírném stupni alespoň 20 minut. Na závěr ještě doladím chuť do sladko-kysela, pokud je to třeba. Pomůže třeba troška jablečného octa.
  3. Těsto rozválím na pomoučené ploše na tenkou placku. Doprostřed vyskládám pruh slaniny a na něj rozprostřu vychladlé zelí.
  4. Přehnu z jedné strany, z druhé strany a spojím na koncích. Potřu rozšlehaným žloutkem a propíchám vidličkou. Peču na 185 stupňů asi 35 minut. Hotovo!

> ☝️Těsto na závin se dá udělat i s mrkví. Doporučuji vyzkoušet křehký mrkvový závin s jablky.🙂

Ať se vám záviny povedou!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...