Na tento salát se výborně hodí velká zelená čočka, ještě lepší variantou je zkombinovat ji s dalším druhem čočky. Salát pak má zajímavou a bohatou strukturu. Nejlépe se pro to hodí drobná tmavozelená čočka, případně černá čočka beluga. Tu tmavozelenou čočku vidíte v suchém stavu na hlavní fotce receptu, kde je vysypaná na vařečce...:)
Tento salát si můžete připravit kdykoliv, protože je z ingrediencí dostupných po celý rok.
Ingredience na střední mísu salátu
- 230 g zelené čočky v suchém stavu (dala jsem 2 druhy - velkou zelenou čočku a drobnější tmavozelenou čočku)
- 2 velké mrkve
- 1 červená paprika
- 1 velká červená cibule
- 3 stonky řapíkatého celeru
- Bylinky nebo směs koření vhodné při vaření luštěnin - např. saturejka, fenykl, anýz, tymián
- Olivový olej
- Sůl
Na zálivku
- 60 ml olivového oleje
- Štáva z 1 citronu
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce balsamikového octa nebo krému
- 1 lžička hořčice
- Sůl, pepř
Postup
Ze všeho nejdříve si namočte čočku. Množství čočky odměřte nebo odhadněte a jednoduše ji zalijte dostatečným množstvím vody. Nechte ji namočenou alespoň 4 hodiny, ideálně však přes noc.
Vodu vylijte a čočku uvařte podle návodu do měkka. Já jsem rovnou přidala sůl a lžičku koření, aby čočka chytla lepší chuť. Vařte pozvolna, mírně, doba varu záleží na konkrétní čočce. Může to být 45 min, ale i přes hodinu...Čočka musí zůstat hezky vcelku, lehce pevná...Nechte ji vychladnout.
Papriku i mrkev nakrájejte na kostičky a několik minut restujte na pánvi, aby zelenina změkla. Salát pak bude lépe stravitelný.
Červenou cibuli nakrájejte na drobno. Řapíky celeru škrabkou oloupejte, zbavíte je tak tuhých vláken. Pak celer nakrájejte na menší kousky.
Všechny ingredience na zálivku důkladně promíchejte. Můžete metličkou, jednodušší je to však v shakeru. Zálivka by měla lehounce zhoustnout. Ochutnejte a dolaďte. Já zálivku ráda dělám hodně kyselou, aby byl salát svěží, výrazný.
Do velké mísy vsypte zeleninu. Orestovanou mrkev s paprikou, pak syrovou cibuli a řapíkatý celer. Zalijte zálivkou a promíchejte. Na závěr zlehka zapracujte čočku, abyste ji zbytečně nerozmašírovali. Salát vypadá lépe, když je čočka celá.
Salát nechte odležet v lednici, aby se zálivka dobře propojila s ingrediencemi. Podávejte jak vám vyhovuje, k salátu je dobrá opečená bagetka nebo česneková topinka.
TIP č. 1
Při vaření luštěnin i do luštěninových jídel ráda používám směs koření Luštěninky od Silvinky. Kromě toho, že obsahuje koření a bylinky, které zlepšují stravitelnost luštěniny, tak dodá luštěnině výbornou zajímavou chuť.
TIP č. 2
Pokud máte pocit, že vám větší množství luštěnin nedělá dobře, přesto na ně nezanevřete. Všechno je to o množství. Připravte si svůj oblíbený zeleninový salát a přidejte jen pár lžic čočky. Salát bude vzhledově zajímavý a hned o něco výživnější.
☝️Co takhle příště vyzkoušet tento zimní salát s pečenou řepou a černou čočkou
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.