Rychle / jednoduše / zdravě

Rychlé boloňské špagety bez masa

Boloňské špagety můžete uvařit i bez mletého masa ...
Vegetariánské boloňské špagety

Sojové plátky, sojové kostky, sojová drť. To byly jedny z prvních výrobků, které se po revoluci objevovaly na trhu jako „náhrady masa“ . Pokud chtěl někdo začít se zdravou výživou a do guláše si udělal žvejkací sojové kostky, k snídani tuhé ovesné vločky a k obědu rozvařenou pohankovou lámanku, tak věřím, že to raději zabalil.

V obchodech běžně seženete sojovou drť, ze které se dá během chvíle uvařit třeba boloňská omáčka. Nadrcené "sojové maso" konzistencí připomíná to mleté. Já jsem si omáčku vyladila tak, že místo kyselého protlaku používám rajčata v konzervě (tentokrát krájená s bylinkami) a k tomu ještě mrkev. Omáčka tak obsahuje i dost zeleniny a zdraví prospěšný lykopen a betakaroten.

Budete potřebovat

  • 1 plechovku rajčat (použila jsem krájená rajčata, rovnou i s bylinkami, prodává Valfruta)
  • 100g sojového granulátu (sušený výrobek, prodává se jako balíček 150g, mají v supermarketu i ve zdravé výživě)
  • 2 střední mrkve (může být jen jedna)
  • Cibuli
  • Česnek (lze vynechat)
  • Olivový nebo jiný olej
  • Na dochucení – cukr a sůl nebo zeleninové ochucovadlo bez glutamátu, já jsem použila česnekovou himalájskou sůl
  • Sýr (parmazán, grana padano, gran Moravia) a těstoviny k podávání

Postup

  1. 100g sojové drti uvařte podle návodu ve vývaru nebo ve vodě se solí, kořením, popř. sojovou omáčkou. Stačí vařit 10 minut.
  2. Vodu slijte a ze soji po zchladnutí vodu vymačkejte.
  3. Pak už pokračujte klasicky jako když děláte boloňskou omáčku, jen místo hovězího masa použijete připravenou sojovou drť.
  4. Na oleji osmahněte cibuli a pak přidejte sojové maso, krátce orestujte.
  5. Přidejte mrkev, restujte, po chvíli vlijte rajčata.
  6. Promíchejte, ochuťte, přidejte trochu cukru a podle potřeby dolijte vodu. Před koncem varu můžete dochutit česnekem
  7. Duste 10 - 15 minut. Podávejte posypané trochou sýra a s těstovinami.

TIP

K omáčce se hodí jakékoliv těstoviny, pro obměnu někdy zkuste použít třeba bezlepkové.

Je sojové maso zdravé?

Mít postavený jídelníček na takto upravené sóje by byla velká chyba. Tato forma sojového masa je vlastně polotovar připravený ze sojové mouky a s jinými sojovými výrobky, jako je třeba tempeh, se určitě nedá srovnávat. V dnešní době je na trhu mnoho jiných výrobků nahrazujících maso, nebo jinak řečeno doplňujících bílkoviny, které jsou vhodnější. Sojové sušené plátky, kostky či granuláty tedy používejte spíše výjimečně. Není tedy sojový výrobek jako sojový výrobek a i s těmi kvalitnějšími by se to nemělo přehánět. Jeden balíček sojového granulátu schovaný ve špajzu nikoho nezabije, může se někdy hodit a v případě potřeby tak během 20 minut vyzkouzlíte třeba těstoviny s touto omáčkou.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Špagety bez masa

Příprava omáčky na špagety.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

loolee
Přes zimu dělám něco podobného z drcených rajčat (nejlíp se mi osvědčila ta ve sklenici od Alnatury). Je to báječné. A jak píšete - jednoduché, zdravé, nic se nemusí zahušťovat....
Hanka
na sojovém mase nic moc zdravého nevidím. Pokud se dělá párkrát do roka, problém bych nehledala, ale určitě bych ho nezařazovala jako běžnou stravu do jídelníčku :)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Ano, jednou za čas to je v pohodě, ale jak píšu, zařazovat to pravidelně nikomu neprospěje :-)
Rikki
Thank you for this beautiful post as alayws, sweetie! You're right that we alayws check the ingredients of potential foods we buy for artificial chemicals or altered oils and things. Unfortunately, it's just so common these days as food companies try to save money and prolong shelf life. The Mountain High yogurt has been nice because it is fully natural but isn't expensive and can be found in normal supermarkets. I like the vanilla on its own and then the plain for recipes or smoothies. I'm really proud of how careful and committed you have been to giving Lillian the best with breast feeding, even through the nutrients that you get. I'm so glad you got to take just a few minutes for a change (and charge), sweetheart! You certainly deserve to but rarely, if ever, get to. You are such a selfless mother and wife that you wouldn't imagine taking any time for yourself. I sure couldn't agree more that being with our family is the best and having our Lillian is a dream come true. You and her are just gorgeous in these photos, sweetie! I can't believe what a beautiful growing girl we have!I don't want to steal your Mountain High moment but I think yours sounds perfect for mine, honey. It's so nice when we (even Shadow with our supervision) get to out to the new pond and just relax a bit in the fresh air. It's simple but I also love when we all have time just to play with one of Lillian's toys together or hold her and dance to an '80s song together. Even just being out in the yard finding a nice thing to take a photo of can help us when we're stressed. It's lots of fun to think of peaceful relaxing things we can do as a family now.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?