Sojové plátky, sojové kostky, sojová drť. To byly jedny z prvních výrobků, které se po revoluci objevovaly na trhu jako „náhrady masa“ . Pokud chtěl někdo začít se zdravou výživou a do guláše si udělal žvejkací sojové kostky, k snídani tuhé ovesné vločky a k obědu rozvařenou pohankovou lámanku, tak věřím, že to raději zabalil.
V obchodech běžně seženete sojovou drť, ze které se dá během chvíle uvařit třeba boloňská omáčka. Nadrcené "sojové maso" konzistencí připomíná to mleté. Já jsem si omáčku vyladila tak, že místo kyselého protlaku používám rajčata v konzervě (tentokrát krájená s bylinkami) a k tomu ještě mrkev. Omáčka tak obsahuje i dost zeleniny a zdraví prospěšný lykopen a betakaroten.
Budete potřebovat
- 1 plechovku rajčat (použila jsem krájená rajčata, rovnou i s bylinkami, prodává Valfruta)
- 100g sojového granulátu (sušený výrobek, prodává se jako balíček 150g, mají v supermarketu i ve zdravé výživě)
- 2 střední mrkve (může být jen jedna)
- Cibuli
- Česnek (lze vynechat)
- Olivový nebo jiný olej
- Na dochucení – cukr a sůl nebo zeleninové ochucovadlo bez glutamátu, já jsem použila česnekovou himalájskou sůl
- Sýr (parmazán, grana padano, gran Moravia) a těstoviny k podávání
Postup
- 100g sojové drti uvařte podle návodu ve vývaru nebo ve vodě se solí, kořením, popř. sojovou omáčkou. Stačí vařit 10 minut.
- Vodu slijte a ze soji po zchladnutí vodu vymačkejte.
- Pak už pokračujte klasicky jako když děláte boloňskou omáčku, jen místo hovězího masa použijete připravenou sojovou drť.
- Na oleji osmahněte cibuli a pak přidejte sojové maso, krátce orestujte.
- Přidejte mrkev, restujte, po chvíli vlijte rajčata.
- Promíchejte, ochuťte, přidejte trochu cukru a podle potřeby dolijte vodu. Před koncem varu můžete dochutit česnekem
- Duste 10 - 15 minut. Podávejte posypané trochou sýra a s těstovinami.
TIP
K omáčce se hodí jakékoliv těstoviny, pro obměnu někdy zkuste použít třeba bezlepkové.
Je sojové maso zdravé?
Mít postavený jídelníček na takto upravené sóje by byla velká chyba. Tato forma sojového masa je vlastně polotovar připravený ze sojové mouky a s jinými sojovými výrobky, jako je třeba tempeh, se určitě nedá srovnávat. V dnešní době je na trhu mnoho jiných výrobků nahrazujících maso, nebo jinak řečeno doplňujících bílkoviny, které jsou vhodnější. Sojové sušené plátky, kostky či granuláty tedy používejte spíše výjimečně. Není tedy sojový výrobek jako sojový výrobek a i s těmi kvalitnějšími by se to nemělo přehánět. Jeden balíček sojového granulátu schovaný ve špajzu nikoho nezabije, může se někdy hodit a v případě potřeby tak během 20 minut vyzkouzlíte třeba těstoviny s touto omáčkou.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.