Toto jídlo můžete mít za 5 minut na stole. To vše díky zázraku jménem instantní polenta, kterou máte hotovou do dvou minut. Pak už jen stačí hodit na pánvičku pár ingrediencí, krátce orestovat a je hotovo. Z polenty lze tvořit také knedlíky, noky, nechat ji ztuhnout a ogrilovat. V našich končinách se polentě možná trochu křivdí, ono se to s ní ale musí umět. Třeba takoví Italové umí z této „kukuřičné kaše“ vykouzlit hotové lahůdky. Třeba taková polenta zapečená v troubě spolu se sýrem a houbami, to je skvost :-)
Z výživového hlediska se jedná o kukuřici se všemi pro a proti. Kukuřice není žádná superpotravina, nedá se srovnávat třeba s takovou quinoou, která má daleko výhodnější zastoupení aminokyselin, jídelníček má být ale pestrý, proto je dobré polentu občas zařazovat.
Budete potřebovat
Na polentu
- Instantní polentu
- Vodu
- Máslo
- Na ochucení polenty – sůl + případně bylinkovou či česnekovou sůl
Na směs
- Šunku výraznější chuti (uzená šunka, parmská šunka apod.)
- Jarní cibulku (může a nemusí být)
- Plísňový sýr typu niva, gorgonzola apod.
- Cherry rajčátka
Postup
- Nejdříve si připravte polentu. Návod naleznete na obalu. Pokud by byl návod na nic, dělá se následovně. Vroucí vodu v hrnci odstavte z plotny, osolte a vmíchejte polentu. Za minutu je hotová. Pro hustší či řidší konzistenci přidejte buď polentu nebo vodu. Polentu je chutné zjemnit máslem, někdo zjemňuje i mlékem nebo trochou smetany. Tradiční polenta se ale připravuje pouze s vodou. Na menší množství udělejte kaši z 0,5 litru vody, větší množství polenty pak z 1 litru vody. Zpravidla platí, že na 0,5 litru vody vsypete cca 125g polenty. Pokud chcete jemnou, více kašovitou polentu, tak můžete vždy doředit trochou další vody, případně mléka.
- Pak už stačí na pánvičce připravit oblíbenou směs. Může se jednat o sýry, zeleninu, luštěniny, maso, tempeh, seitan apod. Tentokrát padla volba na výraznou variantu s plísňovým sýrem a šunkou.
- Na troše olivového nebo řepkového oleje orestujte jarní cibulku (lze vynechat), po chvíli přidejte na kousky nakrájenou nebo natrhanou šunku, na půl překrojená cherry rajčátka a vše pár minut restujte.
- Na závěr přidejte sýr a odstavte z plotny.
- Do talíře rozprostřete kaši a do jejího středu naneste připravenou směs. Na ozdobu můžete použít čerstvé bylinky.
Plísňové sýry a zdraví
Plísňové sýry by se měly konzumovat střídmě. Z pohledu zdravého životního stylu vlastně nepřináší žádné výhody. Měli bychom je chápat spíše jako potravinu sloužící k zatraktivnění chuti některých pokrmů, než jako běžný mléčný výrobek. Tyto sýry obsahují většinou velké množství**tuku**, nejsou tedy vhodné, pokud chcete nasycené tuky omezit. Plísňovým sýrům by se pak měly vyhýbat malé děti a těhotné ženy. Sýry vždy kupujeme co nejčerstvější a následně pak dbáme na jejich správné uchovávání v chladu a uzavřené dóze.
Dejte polentě šanci a zjistíte, kolik dobrých jídel z ní lze vyrobit...
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.