Recept

Pohanka na sladko – vitaminová bomba

V této úpravě se pohanka stává doslova vitaminovou bombou

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Pohanka patří mezi bezlepkové obiloviny. Její výhodou jsou úžasné výživové vlastnosti a vysoký obsah rutinu. Má ovšem velice specifickou chuť, pro kterou někdo pohanku miluje a někdo nemůže ani cítit. Pokud patříte do první skupiny, tedy mezi příznivce pohanky, zkuste si ji připravit na sladko. V této úpravě se pohanka stává doslova vitaminovou bombou, je tedy vhodná pro každého, obzvláště pak pro vyčerpané lidi či lidi držící různé diety s chutí na sladké.

Na 2 porce budete potřebovat

  • 150 g uvařené pohanky – naleznete v receptu na základní přípravu pohanky
  • 2 jablka
  • 1 mrkev
  • Rozinky či sušené brusinky – množství dle chuti
  • Mandle – nebo jiné ořechy, popř. semínka
  • Citronovou šťávu
  • Skořici
  • Na oslazení – med nebo javorový sirup

Postup

  1. Pohanku připravte podle [tohoto základního receptu](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/pohanka-zakladni-priprava “tohoto základního receptu”) nebo se řiďte informací na obalu. Pokud se rozhodnete pro postup, kdy pohanku necháte pod peřinou tzv. dojít, vhoďte do hrnce rovnou i mandle a rozinky či brusinky. Sušené ovoce nabobtná a mandle změknou. Pokud na to zapomenete, na chvíli mandle se sušeným ovocem namočte do horké vody.
  2. Jablka na hrubo nastrouhejte, nejlépe i se slupkou.
  3. Mrkev oškrábejte a na jemno nastrouhejte.
  4. Všechny ingredience smíchejte s hotovou pohankou a dále dochuťte citronovou šťávou, skořicí a medem, popř. javorovým sirupem.

Proč je tato pohanka na sladko tak moc zdravá?

Pohanka – bezlepková, vyvážený obsah aminokyselin, výživově velice hodnotná

Jablka – Jak praví lidová moudrost „Stačí 1 jablko denně a nebudete potřebovat lékaře“, obsahuje minerály, enzymy, vitaminy, flavonoidy

Mrkev – jeden z nejvýznamnějších zdrojů betakarotenu

Mandle – Jedna hrst mandlí obsahuje až 20 různých flavonoidů, tedy látek, které pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév, mandle jsou významným zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku

Citronová šťáva – zdroj flavonoidů, vitaminu C, ochrana před infekcemi

Skořice – desinfekční účinky na organismus

Med – tekutý zázrak, dříve používán jako přírodní antibiotikum, obsahuje mnoho zdraví prospěšných enzymů, chrání nás před nemocemi

Takže dostat do sebe toto všechno musí s naším zdravím pohnout správným směrem 🙂

Pokud vám pohanka chutná, ale je vám sympatičtější spíše její slaná varianta, zkuste třeba tento oblíbený staročeský recept na [valašský kontrabáš](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/valassky-kontrabas “valašský kontrabáš”)

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...