Pokud máte rádi různé placičky a karbanátky, tak existuje celá řada možností, jak si na nich pochutnat a nepotřebovat k tomu žádné maso. Třeba pomocí červené čočky a zeleniny. Čočka a zelenina dodá tělu mimo vitamíny a minerály také dostatek vlákniny, které má většina lidí nedostatek.
Budete potřebovat
- Červenou čočku (cca 200g)
- Zeleninovou směs (cca 200g, co vám vyhovuje (já jsem měla mrkev, fazolový lusk, žlutou mrkev, může být čerstvá zelenina, případně mražená)
- 1 bramboru
- 2-3 vejce
- Na zahuštění hmoty – strouhanku normální nebo kukuřičnou, případně jiné alternativní zahuštění třeba nějakou zdravou instantní suchou směsí.
- Na dochucení – sůl, 3 stroužky česneku, případně majoránku, kurkumu
- Hrst čerstvé petržele (pokud máte k dispozici)
Postup
- Červenou čočku propláchněte a vhoďte do hrnce spolu se zeleninou a 1 bramborou.
- Zalijte vodou tak, jen aby byla čočka a zelenina sotva ponořená, aby se spíše dusila. 1. Lehce osolte. Čočka do sebe dost vody natáhne, proto hlídejte hrnec a směs znovu lehce podlijte.
- Pokud v hrnci zbyla nějaká voda, slijte ji. Směs nechte vychladnout a pracujte s ní nadále tak, aby vznikla hutná směs, která se při pečení na pánvi nerozpadne.
- Přidejte 2-3 vejce a takové množství strouhanky či jiné zahušťovací hmoty, až bude konzistence vyhovující. Já jsem použila část domácí strouhanky a část kukuřičné strouhanky + ještě nějaké nadrcené kukuřičné lupínky.
- Tuhé těsto nanášejte lžící na pánev a tvořte placičky. Ne příliš tenké, mohly by se trhat. Lepší jsou tak centimetr tlusté.
TIPY
- Tyto placičky velice chutnají i dětem. Jsou dobré jak teplé, tak studené. Díky červené čočce, která většině lidí nezpůsobuje trávicí potíže, jsou vhodné jak pro těhotné, tak kojící maminky.
- Pokud je pro děti nepřipravujete, je chuťově zajímavé přidat do nich chilli a udělat si je pikantní.
- Placičku můžete spolu s dresingem a čerstvou zeleninou vložit do housky a vytvořit si tak oblíbený „vegetariánský hamburger“.
- Místo červené čočky můžete použít jakoukoliv jinou luštěninu, třeba cizrnu. Výhoda červené čočky spočívá v tom, že je okamžitě připravena k použití, neboť se nemusí namáčet.
Jo a rychlý jednoduchý domácí dresing připravíte třeba tak, že smícháte zakysanou smetanu se lžičkou hořčice, 2 lžičkami kvalitního kečupu a ochutíte ještě trochou soli a citronové šťávy.
Dobrou chuť!
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.