Pizzy “co dům dal” či “páté přes deváté” mohou být ve výsledku také dobré, mně se ale líbí, když má každý kousek pizzy svoji specifickou chuť a je možné ocenit některé ingredience zvlášť. Pizzu je také možné připravit z jiné mouky než z klasické “00” či “00 extra”, a to z najemno namleté bio špaldové mouky 1050.
Na 2 kulaté pizzy potřebujete
- 500 g bio špaldové mouky vhodné pro přípravu pizzy (typ 1050)
- 250 ml vlažné vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 a půl lžičky soli
- 1 balíček sušených kvasnic
Postup
- Těsto na pizzu můžete zpracovat ručně, já k tomu používám domácí pekárnu program “těsto”. Všechny ingredience dám do pekárny, která těsto zpracuje a nechá vykynout.
- Mezitím si připravím základní rajčatovou omáčku na pizzu. Nejraději ji vyrábím z passaty, což jsou pasírovaná rajčata. Prodávají se často ve vysoké sklenici i v bio kvalitě a mohou být ochucená bazalkou. Propasírovaná rajčata vliju do hluboké pánve, ochutím solí, pepřem, lehce česnekem a dle potřeby dosladím do příjemné chuti. Nechám vařit bez pokličky asi 10 minut.
- Těsto rozdělím na 2 bochánky, každý vyválím a přendám do formy. Potřu rajčatovou omáčkou, obložím ingrediencemi, zakápnu olivovým olejem a peču na 270 stupňů 8 – 10 minut.
Nápady, čím pizzu obložit
- baby mozarella, cherry rajčátka a černé olivy
- schwazwaldská šunka a čerstvé žampiony
- Spařený listový špenát a sýr feta
- šunka od kosti, kukuřice (ne nakládaná) a mozarella
Příprava snadná a zábavná, výsledek vynikající 🙂