Pomazánky z luštěnin jsou v moderním jídelníčku čím dál oblíbenější. Nemají vysokou kalorickou hodnotu, přitom jsou výživné. Jsou také zdrojem vlákniny, která pomáhá pocitu sytosti. Začněte třeba s červenou čočkou.
Červená čočka je jednou z nejpraktičtějších luštěnin. Není potřeba ji předem namáčet, proto je vhodná pro momentální nápady a rychlé recepty. Já z ní dělám polévky, placičky, ale také pomazánky. Ty se hodí nejen jako zdravá svačina, ale také jako “mazadlo” do wrapů, které díky ní drží pohromadě a jsou vláčné.
Pokud do pomazánek dávám čerstvou zeleninu, ráda je doplňuji o sušené pšeničné klíčky, které mají schopnost do sebe natáhnout trochu případné nadbytečné vlhkosti. Kromě toho jsou nutričně hodnotné, takže pomazánku obohatí.
Na 1 misku pomazánky budete potřebovat
250 g uvařené červené čočky
1 větší lahůdkovou cibulku
2 střední kyselé okurky
1 rajče
Na zahuštění 2 lžíce sušených pšeničných klíčků
1 lžíci olivového oleje
Na dochucení hořčici, sůl, kari koření, může být i česnek a pepř
Postup
Čočku uvařte do měkka. Dle typu to trvá 10 až 15 minut.Pak ji rozmixujte do hladka na pastu.
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, okurky nastrouhejte na jemno a vymačkejte z nich vodu, rajče nakrájejte na drobno a také lehce zbavte šťávy.
Zeleninu promíchejte s vychladnutou čočkou, přidejte sušené pšeničné klíčky, olivový olej a dochuťte hořčicí, solí, kari kořením.
Pomazánku můžete nechat s kousky zeleniny, nebo ji rozmixovat do jemna. Nechte ji odležet v lednici a pak mažte na křupavé chlebíčky. Ihned konzumujte, aby chlebíčky nezměkly.