Recept

Pečená mexická rýže v troubě – úžasná příloha bez práce

Zkuste rýži zase v jiné podobě. Pečená rýže v troubě má jednu velkou výhodu - nemůžete ji rozvařit a její příprava je téměř bez práce.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Ne, že by byl takový problém uvařit rýži, její pečení v troubě má však své výhody. Během minuty ji máte v pekáčku a pak už se o nic nestaráte. A o jeden hrnec na plotně, který musíte hlídat, méně. A to se počítá!

Tento recept je opět dílem mých pokusů a cest za rychlým zdravým jídlem. V jedné mexické restauraci, kterou jsem občas navštěvovala před mnoha lety, ke všemu podávali takto červenou rýži. Podařilo se mi zjistit jen to, že ji “pečou v troubě s rajčatovou šťávou”. Nic víc jsem k tomu neměla a ani na internetu nenašla. Tak jsem to zkusila a je výborná!

Budete potřebovat

1 hrnek = 300ml, 4 porce jako příloha

  • 1 zcela plný hrnek rýže (nejlépe typ parboiled)
  • 1 hrnek rajčatové šťávy (použila jsem kvalitní rajčatový džus)
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíci oleje
  • 1 cibuli (nebo půlku)
  • Dále na dochucení – sůl nebo trochu sypkého zeleninového BIO bujónu, pár kuliček pepře, nového koření.

Postup

  1. Rýži pořádně propláchněte a vsypte do pekáčku. Skleněný pekáček má tu výhodu, že se z boku můžete podívat, kolik máte rýže a kolik vody.
  2. Rýži zalijte vodou a rajčatovou šťávou, přidejte sůl nebotrochu sypkého zeleninového BIO bujónu.
  3. Doprostřed rýže vložte celou oloupanou cibuli (nebo jen půlku)
  4. Zakápněte cca lžící oleje (mně chutná s olivovým).
  5. Přiklopte víkem a pečte v předem vyhřáté troubě na cca 200° (horkovzdušná), 220° elektrická po dobu 30 – 35 minut.

TIPY

  • Abyste to s množstvím rýže nepřehnali, nebo nepodcenili, je tu jeden tip. Pokud naplníte po okraj 300ml hrnek rýží, je to přes 240g, tedy 4 porce.

Tuto skvělou rýži můžete podávat jako přílohu místo klasické rýže k různým zeleninovým pokrmům, masu, rybě, luštěninám či zeleninovým salátům.

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...