Rychle / jednoduše / zdravě

Květákový mozeček - osvědčený postup + dochucení

Rychlé a jednoduché bezmasé jídlo, které známe všichni. Kolik květáku a kolik vajec, aby byl výsledek sytý a dostatečně vláčný? Vyzkoušejte tuto osvědčenou verzi s fíglem.
Jak udělat květákový mozeček

Od známého kuchaře jsem dostala tip, jak udělat květákový mozeček co nejlepší. Samozřejmostí je pozvolna orestovaná cibule, dostatečné ochucení samotného květáku a přidání několika lžic smetany do vajec. A funguje to.🙂

 Ingredience na 4 porce

  • 1 střední květák
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 8 vajec
  • 2 lžíce přepuštěného másla Ghí
  • Několik lžic smetany - lepší je 31% a více
  • Sůl, pepř
  • Koření na povaření růžiček květáku - Kmín, bobkový list nebo sypké koření ze sušené zeleniny

 Postup

  1. Květák rozeberu na menší růžičky a povařím je v menším množství osolené a kořením ochucené vody. Růžičky musí být měkké, ale stále pevné, tzv. na skus. Květák nechám vychladnout a pak ještě rozkrájím či posekám na prkýnku podle toho, jak hrubou strukturu chci. Nám doma vyhovují menší kousky.

  2. Ve větší pánvi orestuji lehce do zlatova na jemno nakrájenou cibuli. To zajistí výraznější chuť jídla. Přidám "oschlé" kousky květáku a ještě společně restuji, aby se i květák spolu s cibulí lehce opekl.

  3. Mezitím si připravím vaječnou směs. V míse rozšlehám vejce a zjemním je trochou smetany, aby zůstala vláčná. Stačí několik lžic. Ochutím solí, pepřem.

  4. Pánev z květákem stáhnu na mírnější stupeň, vliju vejce a míchám, dokud vejce neztuhnou. Vejce se nesmí přesušit. Mozeček musí být vláčný...Hotovo!

Zdobím pažitkou a jako přílohu dávám uvařené brambory ve slupce omaštěné máslem.

TIP č. 1

Když si do různých receptů potřebuji předvařit květák, obvykle využívám páru. V tomto případě však květák přeci jen povařím v malém množství osolené vody a přidám koření, aby dostatečně nasál chuť a nebyl mdlý.

 TIP č. 2

V základním receptu květáku dodá chuť orestovaná cibule, sůl a pepř. Klasika. To ovšem nemusí být konečná. Zkuste dát mozečku další neotřelý rozměr díky bylinkám a koření. Mně ke květáku nejlépe sedí koření Vegoš, které bylo vytvořeno Davídkem přímo pro vegetariánská jídla. Já s ním ochucuji i různé placičky či "vege burgery". Brokolicové, cuketové, cizrnové, tofu-špenátové... prostě bezmasé.🙂

☝️ Do jakého receptu ještě využít vejce? Doporučuji vyzkoušet tento vajíčkový salát s rajčaty a zakysanou smetanou.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Co s květákem

Jako přílohu doporučuji osvědčenou klasiku. Máslové brambory s pažitkou. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?