Krátce povařené růžičky květáku perfektně poslouží jako základ dobré domácí pomazánky. Vejce a žervé jí dodají hutnou konzistenci a sytost. Ideální pro ty, kteří preferují domácí odlehčené verze tradičních pomazánek.
Tuto pomazánku ráda dělám, když se mi do ruky dostane květák nebo květáky.🙂
Verzí existuje mnoho. Se šunkou, se sýrem, s tvarohem…
Já jsem si připravila verzi s vejci vařenými na tvrdo a se sýrem “žervé”. Tento základ pak dochucuji podle situace. Hodí se česnek, ale i křen, hořčice, olivový olej, kurkuma nebo výrazné čerstvé bylinky jako např. řeřicha.
Ingredience na 1 misku pomazánky
200 g krátce povařených růžiček květáku
2 vejce uvařená na tvrdo
1 balení gervais (100 g, nebo alternativa v podobě čerstvého smetanového sýra)
1 malá lžička hořčice
1 až 2 stroužky česneku
Sůl, pepř
Hrst na drobno nakrájené jarní cibulky nebo petrželky
Postup
Růžičky květáku krátce povařím v malém množství vody jen tak, aby akorát změkly a zůstaly na skus. Nechám je vychladnout.
Uvařené růžičky květáku posekám nožem na drobno a v míse smíchám s na jemno nastrouhanými uvařenými vejci a se sýrem Gervais. Dochutím.
Na závěr vmíchám nasekanou jarní cibulku nebo petrželku nebo pažitku nebo řeřichu “z parapetu”. Mažu na chleba nebo knackebroty a zdobím vojtěškou alfaalfa.👍