Kuskus patří mezi tradiční marocká jídla. Když se dobře upraví a ochutí, je to výborné, syté a rychlé jídlo.
V českém pojetí je bohužel někdy kuskus tak nezajímavou záležitostí, že se nelze divit určitému despektu k této moderní praktické obilovině.
Moje kamarádka si nedávno koupila hotový kuskus salát. Snědla to "z hladu". Pro chlapa by to byl jednoznačně trest.😀
Tady je jedna z možností, jak lze kuskus pojmout zajímavě, zdravě, výrazně, v autentickém marockém duchu.
Množství ingrediencí je jen orientační. Pro větší obědovou porci můžete dát více kuskusu a cizrny, k večeři zase může vyhovovat více zeleniny...
Ingredience na 2 porce
- 100 až 120 g kuskusu + voda na zalití
- 1/2 batátu
- 1 miska hotové cizrny
- 1 červená cibule
- 1 velké zralé rajče
- 4 datle
- 2 lžičky koření bez glutamanu typického pro marockou kuchyni - moje nejoblíbenější je toto koření Maroko
- Rostlinný olej vhodný na restování
- Zelené bylinky nebo rukola
- Dle chuti sůl
- Extra panenský olivový olej na zakápnutí
Postup
- Jako první připravím kuskus podle návodu. Kuskus přesypu do hrnku, pak do větší misky a zaliju ho dvojnásobným množstvím vroucí vody. Na menší hrnek kuskusu dám tedy 2 hrnky vody. Přidám lžičku koření, osolím, přiklopím talířem a nechám bobtnat. Kuskus není třeba vařit.
- Batát oškrábu a nakrájím na malé kostičky. Cibuli nakrájím na drobno. Cizrnu sliju a nechám oschnout. Datle a rajče nakrájím na menší kousky.
- Ve větší pánvi začnu restovat cibuli na dostatečném množství oleje spolu s kostičkami batátů. Restuji pozvolna na středním stupni asi 7 minut, aby batáty stihly změknout. Přidám cizrnu, zasypu asi lžičkou tohoto koření Maroko a společně zase chvíli restuji.
- Přidám pokrájené datle, rajče, společně míchám několik minut. Do pánve vsypu kuskus, zelené bylinky. Vše jemně, ale důkladně propojím. Na závěr zakápnu panenským olivovým olejem. Hotovo!
TIP č. 1
Tento recept můžete obměňovat a pokaždé mít kuskus trochu jiný. Místo batátů můžete vyzkoušet dýni, jindy zase zařadit řapíkatý celer. Když vynecháte datle a přidáte červenou papriku s cuketou, stále se držíte marockého stylu, který je však bližší středomořské kuchyni.
TIP č. 2
Pokud chcete opravdu výbornou autentickou a výraznou chuť kuskusu, dbejte na správný výběr koření. Tam je to tajemství...A proč si hrát na alchymistu a složitě hledat tu správnou kombinaci kmínu, koriandru, skořice, pepře, papriky a tak dále..., když už to top profík kořenář Davídek vymyslel za nás. Mně doma nesmí chybět směs koření Maroko, které mi pomáhá z nevýrazného kuskusu, bulguru či rýže jedním tahem vykouzlit vynikající orientální jídlo.🙂
☝️Pro zajímavost. Věděli jste, že existuje čočkový kuskus? Vyzkoušejte čočkový kuskus s orestovanou mrkví, polníčkem a sýrem.🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.