Když máte v plánu maso a zrovna se vám nehodí trávit u plotny 2 hodiny, je dobré vytáhnout velký pekáč, naskládat do něj maso, brambory či jinou zeleninu, šoupnout to do trouby a hotovo! 🙂
Množství brambor a masa se jednoduše přizpůsobí plánovanému počtu porcí. Brambor dávám ale vždy o něco více, protože jsou extra jedlé… 🙂
Tento recept snese více variant, místo brambor lze dát různé druhy pevnější zeleniny, nebo jen brambory nakombinovat s dýní, řepou a tak dále…👍
Ingredience
Kuřecí stehna
Brambory
Celé stroužky česneku
Sůl, pepř, kmín
Olivový olej
Trochu vody nebo vývaru na podlití
Postup
Kuřecí stehna připravím k pečení, případně odříznu co nechci, osolím, trochu opepřím a okmínuji.
Brambory oškrábu a nakrájím na větší měsíčky. Pokud by byl vhodný typ brambor, bylo by možné je péct i se slupkou. Brambory osolím a posypu kmínem.
Vše naskládám do pekáče. Brambory dávám lehce pod maso, ale hlavně kolem. Pak do pekáče rozmístím dle chuti stroužky česneku. Zakápnu trochou olivového oleje a dám péct s poklicí do trouby. Jídlo je hotové, když jsou brambory zlaté upečené a maso křehké. Já pekla na 180 asi hodinu a půl a v průběhu pečení jsem trochu podlila.
Brambory pečené spolu s masem a česnekem získají vynikající chuť a jsou šťavnaté. 👍
K jídlu se hodí mistička okurkového nebo rajčatového salátu.