Tento recept je další ze série "SKINNY" receptů. Jejich cílem je ukázat, že cesta k vysněné postavě nevede přes hladovění, ale přes plný talíř barevného sytého a výživného jídla bohatého na vlákninu.
Ingredience na 1 plech kuliček
- 400 g mletého krůtího masa (ideálně stehenní)
- 200 g syrové červené řepy
- 2 větší cibule (bílá nebo červená)
- Sůl, pepř
- Olivový olej nebo Ghí na orestování cibule
Dále k tomu
- Batáty + olej + koření
- Zelené fazolky nebo brokolice krátce připravené nad párou
- Na okurkovou raitu – na hrubo nastrouhaná okurka, hustý bílý jogurt, citronová šťáva, dle chuti může být čerstvá máta a pepř
- Olivový olej
- Hrst listového salátu – např. polníček, rukola
Postup
Ze všeho nejdříve si orestujte do zlatova na drobno nakrájenou cibulku. Mezitím škrabkou oloupejte řepu a nastrouhejte ji na jemno. Pokud nechcete mít červenou ruku, použijte rukavici nebo sáček.
Smíchejte dohromady maso, cibulku, řepu. Osolte a opepřete. Pokud máte čas, dejte směs na chvíli vychladit do lednice či mrazáku. Kuličky půjdou lépe tvarovat. Vyskládejte je na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 190 stupňů asi 25 minut.
Pokud jste zvyklí péct více plechů najednou, šoupněte do trouby také plech s kostičkami batátů. Stačí je jen trochu okořenit a promnout s olivovým olejem.
Talíř doplňte o další zeleninu. Barevnost perfektně doplní nad párou připravené zelené fazolky nebo brokolice. Další mikronutrienty zase dodá zelený listový salát. Vynikající je polníček zakápnutý panenským olivovým olejem.
O další chuťový zážitek se postará okurková raita, kterou připravíte raz dva. Okurku nastrouhejte na hrubo, lehce vymačkejte a smíchejte s hustým jogurtem. Dolaďte citronovou šťávou, solí. Můžete také v indickém duchu přidat čerstvou mátu. Hotovo!
TIP č. 1
Co když uděláte plný plech kuliček, každý však bude chtít jinou přílohu? Porci opečených batátů si můžete připravit jen pro sebe jednoduše na pánvi. Menší kostičky batátů pozvolna opékejte na trošce Ghí másla do změknutí. I když batáty působí velmi tvrdě, jsou hotové rychleji než brambory. Na závěr je v pánvi můžete dochutit solí nebo oblíbeným kořením na zeleninu. Extra zářivou barvu jim dodá špetka kurkumy, štiplavost zase zajistíte chilli vločkami.
TIP č. 2
Červenou řepu je praktické strouhat tak, že si na ruku navléknete gumovou rukavici nebo nějaký pytlík. Řepa opravdu velmi barví a vyhnete se tak fialovým rukám a jejich následnému drhnutí.🙂
Recept byl vytvořen pro SKINNY.cz, zaměřující se na doplňky stravy a zdravý způsob života.
☝️Další nápad na využití červené řepy? Doporučuji testnout tento salát s pečenou řepou, belugou a mini mozzarellou.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.