Dosáhnout krémové luštěninové polévky lze mnoha způsoby. Níže vám popíšu jeden z nich. Měla jsem teď chuť cizrnu zjemnit zeleninou a smetanou...
Krémové zeleninové polévky připravuji často z pečené zeleniny. Má to svůj význam. Polévka má výraznější a plnější chuť.
Ať už použiju jakékoliv ingredience, vždy se snažím držet podobných barev. Světlá ke světlé, zelená k zelené. Rozumíme si...🙂 Nikdo nestojí o prapodivnou zelenohnědou polévku. Kombinace cizrny a celeru tedy v tomto případě dává smysl. Cizrnu uvařím dostatečně do měkka a oloupaný celer upeču v troubě. Pak už jen mixuji. V tomto případě využívám síly výkonného stolního mixéru, který dokáže vyrobit dokonale hladký krém. Pokud stolní mixér nemáte, i s tyčovým se to dá zvládnout a sníst.😉Zabere to ovšem více času.
Polévku lze zjemnit i tradiční smetanou, já jsem teď měla chuť držet se čistě rostlinné verze. Sáhla jsem po bio sojové smetaně, chuťově dobře funguje i ovesná, případně kešu mléko.
Chuť cizrny a celeru skvěle vytáhne trocha citronové šťávy, šmrnc dodá zázvor, barvu zase kurkuma...
Ingredience
- 250 g suché cizrny
- Půlka bulvy středního celeru
- 1 cibule (lze vynechat)
- Zeleninový vývar
- Rostlinná smetana (bio sojová nebo ovesná)
- Na dochucení sůl, pepř, sušený česnek, sušený zázvor, kurkuma
- Citronová šťáva
- K podávání opražená dýňová semínka a čerstvé natě nebo bylinky
Postup
- Cizrnu namočím do vody nejlépe přes noc. Vodu pak vyliju a v nové vodě ji uvařím hodně do měkka. Někdy cizrnu vařím obyčejně v hrnci hodinu a půl, někdy v papiňáku, někdy přes noc v pomalém hrnci.
- Celer překrojím, polovinu celeru oloupu. Cibuli oloupu a překrojím na půl. Celer s cibulí dám péct na 40 min. na 190 stupňů do trouby. A když už to peču, většinou do pekáčku přihodím i jinou zeleninu, kterou si sním pak "jen tak". Třeba s nějakým dipem.
- Do mixéru dám uvařenou cizrnu, pečený celer a cibuli. Po naběračkách přidávám zeleninový vývar a postupně mixuji, až vznikne hladká řidší kaše. Pokud máte menší mixér, je třeba krém vyrobit na 2x.🙂
- Začnu dochucovat. Přidám sůl, pepř, čtvrt lžičky kurkumy a sušeného zázvoru. Promixuji. Zjemním smetanou. Dávám asi tak 150 ml.
- Na konci už jen ladím chuť. Zakápnu citronovou šťávou. Promixuji. Hotovo.
☝️A co vyrobit z té druhé poloviny balíčku cizrny? Doporučuji vyzkoušet cizrnu na paprice🙂
Dejte vědět, jaká byla vaše verze polévky.🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.