Recept

Křehký mrkvový závin s jablky

Moučníky z mrkvového těsta mají tu výhodu, že do nich není třeba díky přirozené sladké chuti mrkve přidávat žádný cukr. Pak už je jen na vás, kolik ho dáte do náplně...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento závin je jeden z nejčastějších, které dělám. Křehký, vláčný a nenáročný. Nějaký čas necháte na loupání a nakrájení jablíček, nic složitějšího vás v receptu nepřekvapí 🙂

Závin je vhodný i jako svačinka pro ty, kteří z jakéhokoliv důvodu potřebují omezit cukr. V receptu lze zcela vynechat cukr či povidla a jablkům ponechat přirozenou chuť. I tak bude výsledek vynikající …

Budete potřebovat

Na Těsto

  • 300 g hladké mouky (můžete dát i napůl jemně mletou celozrnnou nebo bio pšeničnou)
  • 200 g másla
  • 130 g mrkve
  • 1⁄2 bio kypřícího prášku do pečiva

Na náplň – 350 g jablek – 1 bio vanilkový cukr – 1 bio skořicový cukr – rozinky – 3 lžíce povidel (lze vynechat)

Dále strouhanku na podsypání jablek, žloutek na potření závinu

Postup

  1. Z mouky, másla, kypřícího prášku a na jemno nastrouhané mrkve vypracujte hladké těsto.Zabalte ho do folie a nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

  2. Mezitím připravte jablečnou náplň. Jablka nakrájejte na jemné plátky, ochuťte vanilkovým a skořicovým cukrem, přidejte rozinky. Můžete ještě dochutit a zvláčnit povidly. Hodí se hlavně u kyselejších jablek.

  3. Mrkvové těsto rozválejte na pomoučeném vále, prostřední pruh lehce posypte strouhankou a navršte jablečnou náplň.

  4. Vytvořte závin a potřete ho žloutkem.

  5. Pečte na 180 stupňů asi 30 min.

TIP

Závin můžete připravit i jako moučník do kulaté dortové formy průměr cca 26 cm. Polovinu těsta namačkáte dospod, navršíte jablka a přikryjete zbytkem těsta.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...