Moučníky z mrkvového těsta mají tu výhodu, že do nich není třeba díky přirozené sladké chuti mrkve přidávat žádný cukr. Pak už je jen na vás, kolik ho dáte do náplně...
Tento závin je jeden z nejčastějších, které dělám. Křehký, vláčný a nenáročný. Nějaký čas necháte na loupání a nakrájení jablíček, nic složitějšího vás v receptu nepřekvapí 🙂
Závin je vhodný i jako svačinka pro ty, kteří z jakéhokoliv důvodu potřebují omezit cukr. V receptu lze zcela vynechat cukr či povidla a jablkům ponechat přirozenou chuť. I tak bude výsledek vynikající …
Budete potřebovat
Na Těsto
300 g hladké mouky (můžete dát i napůl jemně mletou celozrnnou nebo bio pšeničnou)
200 g másla
130 g mrkve
1⁄2 bio kypřícího prášku do pečiva
Na náplň – 350 g jablek – 1 bio vanilkový cukr – 1 bio skořicový cukr – rozinky – 3 lžíce povidel (lze vynechat)
Dále strouhanku na podsypání jablek, žloutek na potření závinu
Postup
Z mouky, másla, kypřícího prášku a na jemno nastrouhané mrkve vypracujte hladké těsto.Zabalte ho do folie a nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.
Mezitím připravte jablečnou náplň. Jablka nakrájejte na jemné plátky, ochuťte vanilkovým a skořicovým cukrem, přidejte rozinky. Můžete ještě dochutit a zvláčnit povidly. Hodí se hlavně u kyselejších jablek.
Mrkvové těsto rozválejte na pomoučeném vále, prostřední pruh lehce posypte strouhankou a navršte jablečnou náplň.
Vytvořte závin a potřete ho žloutkem.
Pečte na 180 stupňů asi 30 min.
TIP
Závin můžete připravit i jako moučník do kulaté dortové formy průměr cca 26 cm. Polovinu těsta namačkáte dospod, navršíte jablka a přikryjete zbytkem těsta.