Fazole adzuki se řadí mezi luštěniny. Mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny, proto každému jídlu kromě nutričních benefitů dodají na sytosti. Jejich výhodou je neutrální chuť, často se používají i na pečení sladkých dezertů. Třeba fazolové brownies bez mouky z tohoto druhu fazolí stojí za vyzkoušení.
Karbanátky mohou mít mnoho verzí. Já jsem se teď rozhodla doplnit fazole o brambory, které nepřebijí další chutě. Místo brambor můžete zkusit dát i pečené batáty.
Karbanátky je dobré opékat pozvolna na nepřilnavé pánvi. Když jsou menší, lépe se obrací.🙂
Ingredience
- 400 g uvařených fazolí adzuki
- 2 brambory ( asi 120 g, uvařené nejlépe ve slupce)
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatové pasty (protlak, kupuji bio v tubě)
- cca 3 lžíce suché ingredience na dohuštění (dala jsem rýžovou mouku)
- Sůl, pepř, majoránka
- Olivový olej
Postup
- Fazole adzuki obyvkle namáčím přes noc, pak je v jiné vodě uvařím na mírném plameni do měkka. Někdy je dělám v pomalém hrnci. Studené fazole v malém robotu rozmixuji do hladka. Přidám ve slupce uvařené nastrouhané brambory, rajčatovou pastu, ochutím kořením a krátce promixuji.
- Směs dám do mísy a promíchám s do zlata orestovanou cibulí a prolisovaným česnekem.
- Zpevním trochou mouky nebo namletých vloček, aby šly tvarovat karbanátky. Stačily na to 3 lžíce.
- Naolejovanýma rukama tvořím menší karbanátky a opékám je pár minut z obou stran do zlatova.
☝️Ke karbanátkům se hodí třeba bramborový salát. Zkuste tuto moji oblíbenou verzi bramborového salátu s celerem.🙂
Fazolové karbanátky drží po opečení pěkně pohromadě, jsou tedy i vděčným jídlem do krabičky.🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.