Karbanátky jsou skvělé i studené jako svačinka do krabičky na výlet. Teplé jsou vynikající jako hlavní jídlo s bramborou kaší či šťouchanými bramborami.
Ingredience (1 plech karbanátků, cca 13 ks)
- Hlávka kapusty (po nakrájení 500 g)
- 200 g mrkve (asi 2 mrkve)
- 1 vejce
- 200 g Goudy
- 2 stroužky česneku
- Koření a bylinky na dochucení - Mně nejvíce sedí Vegoš
- Sůl
- Pro výraznější barvu ještě 1/2 lžičky kurkumy
- Olej na potření pečícího papíru
- Jemná strouhanka na obalení (dala jsem bezlepkovou kukuřičnou)
Postup
- Kapustu překrojím na čtvrtiny, vyříznu košťál a dle situace i kousek středu. Kapustu nakrájím na kousky. Mrkev oškrábu a podélně rozříznu. Mrkev dám do hrnce spolu s kapustou, zaliju částečně vodou, dám pokličku a nechám povařit do poloměkka. Asi 15 minut.
- Kapustu i s mrkví dám okapat na cedník. Pak na velkém prkýnku posekám nožem na drobno.
- V míse smíchám posekanou kapustu s mrkví s vejcem a sýrem. Dostatečně ochutím kořením, bylinkami a osolím. Já jsem dala sůl, Vegoše a trochu kurkumy. Vše důkladně promíchám. Chvíli trvá, než se směs spojí v kompaktní hmotu.
- Naolejovanýma rukama odeberu hrst hmoty a tvaruji karbanátky.
- Každý karbanátek obalím ve strouhance a skládám na plech vyložený namaštěným pečícím papírem.
- Peču do zlatova na 190 stupňů asi 35 minut. Hotovo!
TIP č. 1
Pokud vám nějaká kapusta zbyla, využijte ji do dalších receptů. Hodí se třeba nakrájená na proužky do cizrnové či čočkové polévky. Skvěle zapadne také do "smetanových" zapečených brambor či těstovin.
TIP č. 2
V mnoha receptech na internetu se při přípravě kapustových karbanátků objevuje zahušťování moukou či strouhankou. Dá se to zvládnout i bez toho. Vždy záleží na tom, jak dobře půjdou v ruce karbanátky vytvarovat. Když je třeba, stačí směs doladit třeba jen lžící cizrnové mouky. Já k doladění chuti a konzistence všemožných placiček a vege karbanátků používám Vegoše. Přirozeně a bez soli jídlo dochutí a doladí. Není to žádná vegeta, je to prostě Vegoš.😀
TIP č. 3
Inspiraci na tyto karbanátky jsem chytla v restauraci v rámci poledního menu. Byly ovšem klasicky obalené v trojobalu a smažené v oleji. Pokud bych doma neměla čas mít je přes 30 minut v troubě, variantou je opéct je na pánvi. Třeba na troše Ghíčka a pak je položit na papírovou utěrku...
☝️Doporučuji vyzkoušet také tyto celerové karbanátky se sýrem. Jsou pečené v troubě.👍
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.