Rychle / jednoduše / zdravě

Křehké kapsy se špenátovo-sýrovou náplní

Když dělám menší kapsičky, plním je raději sladkou náplní. Větší kapsy dělám "na slano" a dávám do nich pořádnou porci výrazné náplně. Teď špenátovo-sýrovou...
Co se špenátem

Ingredience na 8 - 10 kusů

  • 250 g měkkého tvarohu (tradiční kostka v alobalu)
  • 250 g polohrubé mouky (dala jsem půl na půl polohrubou a jemně mletou celozrnnou špaldovou)
  • 250 g másla
  • Vejce nebo žloutek na potření
  • Sezamová či jiná semínka na posypání

Na náplň

  • Podušený a ochucený špenát cca ze 400 g špenátových listů (měla jsem mražený)
  • 200 g sýrové směsi (kombinuji výrazný nastrouhaný tvrdý sýr a ricottu nebo balkánský sýr)

Postup

  1. Z tvarohu, změklého másla a mouky zpracuji vláčné těsto. Nechám ho alespoň hodinu nebo déle odležet a vychladnout v lednici. Je to důležité, aby s ním šlo dobře pracovat.
  2. Připravím si špenátovo-sýrovou náplň. Ta může mít mnoho podob. Lze ji vyrobit jak z čerstvého špenátu, tak z mražených špenátových listů nebo rovnou z ochuceného špenátu se smetanou. Já jsem teď náplň dělala z mraženého sekaného špenátu. Ten podusím, ochutím solí, pepřem, česnekem, zjemním trochou smetany. Špenát musí být hustý bez tekutiny. Když vychladne, smíchám ho se sýrem. Někdy dám jen nastrouhaný parmezán, jindy cheddar, fetu, ricottu. Náplň musí mít hutnou konzistenci.
  3. Těsto rozválím na placku silnou asi 4 milimetry. Vykrajovátkem nebo miskou vyrobím větší kolečka. Záleží, jak velké kapsy chci...Doprostřed každého kolečka dám náplň. Přehnu a okraje důkladně spojím a přimáčknu k sobě. Potřu rozšlehaným vajíčkem nebo jen žloutkem a peču na 180 stupňů asi 20 až 25 minut. Když kapsy zezlátnou, je hotovo!

☝️Pokud raději pracujete s pivem než s tvarohem, doporučuji vyzkoušet pivní šátečky s povidly.Mňam! 🐭

Ať se Vám kapsy či kapsičky povedou! 🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Šátečky se špenátem

Těsto rozválím na tenkou placku asi 3 - 4 mm. Vytvořím kolečka a do každého dám náplň tak, aby šla pohodlně uzavřít. Buď použiju tvořítko nebo skleničku na vykrajování.

 
Těsto na slané kapsy

Do malých kapsiček dávám lžičku náplně, do velkých tolik, aby kapsa byla bohatě naplněná. Vždy musí být důkladně uzavřená. Náplň nesmí vylézat ven.🙂

 
Slané kapsy se špenátem

Kapsy vždy potřu rozšlehaným vejcem nebo jen žloutkem. Slanou variantu pak ještě posypu semínky. Praktická jsou sezamová, drží jak přibitá 🙂

 
Kapsy se sýrem a špenátem

Kapsy peču na 180 stupňů. Doba pečení závisí na velikosti kapsy. Tyto větší peču asi 20 až 25 minut. Zkrátka do zezlátnutí.

 
Domácí slané šátečky

Kapsy jsou úžasně křehké. Když vystydnou, drží pohromadě, náplň je pevná. Hodí se tedy i jako něco k zakousnutí do krabičky na cestu.👍

 
Slané kapsy z tvarohového těsta

Náplň z dobře ochuceného špenátu a sýra je prověřená a výborná! 🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lucie
Vynikající těsto. Dala jsem jen 180 g másla a i tak se s těstem dobře pracovalo a velmi nám chutnalo. Děti nemají rády špenát, proto jsem zvolila variantu s rajčatovým sugem (na olivovém oleji osmahla 3 stroužky česneku, přidala plechovku krájených rajčat, povařila a naplnila touto omáčkou kapsy). Děti se olizovaly a to je co říct, jsou to nejedlíci. Děkuji za super recept. ;)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?