Ingredience na 8 - 10 kusů
- 250 g měkkého tvarohu (tradiční kostka v alobalu)
- 250 g polohrubé mouky (dala jsem půl na půl polohrubou a jemně mletou celozrnnou špaldovou)
- 250 g másla
- Vejce nebo žloutek na potření
- Sezamová či jiná semínka na posypání
Na náplň
- Podušený a ochucený špenát cca ze 400 g špenátových listů (měla jsem mražený)
- 200 g sýrové směsi (kombinuji výrazný nastrouhaný tvrdý sýr a ricottu nebo balkánský sýr)
Postup
- Z tvarohu, změklého másla a mouky zpracuji vláčné těsto. Nechám ho alespoň hodinu nebo déle odležet a vychladnout v lednici. Je to důležité, aby s ním šlo dobře pracovat.
- Připravím si špenátovo-sýrovou náplň. Ta může mít mnoho podob. Lze ji vyrobit jak z čerstvého špenátu, tak z mražených špenátových listů nebo rovnou z ochuceného špenátu se smetanou. Já jsem teď náplň dělala z mraženého sekaného špenátu. Ten podusím, ochutím solí, pepřem, česnekem, zjemním trochou smetany. Špenát musí být hustý bez tekutiny. Když vychladne, smíchám ho se sýrem. Někdy dám jen nastrouhaný parmezán, jindy cheddar, fetu, ricottu. Náplň musí mít hutnou konzistenci.
- Těsto rozválím na placku silnou asi 4 milimetry. Vykrajovátkem nebo miskou vyrobím větší kolečka. Záleží, jak velké kapsy chci...Doprostřed každého kolečka dám náplň. Přehnu a okraje důkladně spojím a přimáčknu k sobě. Potřu rozšlehaným vajíčkem nebo jen žloutkem a peču na 180 stupňů asi 20 až 25 minut. Když kapsy zezlátnou, je hotovo!
☝️Pokud raději pracujete s pivem než s tvarohem, doporučuji vyzkoušet pivní šátečky s povidly.Mňam! 🐭
Ať se Vám kapsy či kapsičky povedou! 🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.