Recept

Jemná celozrnná bábovka – rychlá hrnečková

Tato bábovka je opravdu jemná, i přesto, že je celozrnná. Její výhodou je rychlá hrnečková příprava, takže ji máte v troubě během pár minut.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Bábovky zkouším různé. V podstatě je nepeču bez použití alespoň části celozrnné mouky. Oblíbená je třeba tato [tvarohová bábovka](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/tvarohova-babovka “tvarohová bábovka”). Už je v podstatě míchám od oka a pak se těším, co z toho bude 🙂 Základ tohoto receptu tvoří klasická hrnková bábovka, jen je místo mléka použita obyčejná voda a díky tomu je bábovka jiná, taková jemnější a lehčí.

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250ml nebo jak jste zvyklí dle velikosti bábovkové formy)

  • 2 hrnky celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové, můžete dát i 1 hrnek polohrubé a 1 celozrnné)
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek cukru (část cukru můžete případně nahradit obilným sladem, stevií, sirupem z Agáve)
  • 2 vejce
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 prášek do pečiva (bio, bez fosfátů)
  • kakaový prášek (můžete dát i zdravou alternativu karob)

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem. Přidejte vodu a olej.
  2. Smíchejte s moukou a kypřícím práškem do pečiva. Vše důkladně promíchejte.
  3. Část těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
  4. Do zbytku těsta vmíchejte kakaový prášek (cca 2 lžíce) nebo [karob](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/karob “karob”). Já někdy dávám půl napůl. Kakové těsto vlijte do formy na to světlé, do těsta zabořte nůž a kolem dokola párkrát promíchejte. Když budete mít štěstí, vznikne hezký dvoubarevný efekt 🙂
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170 stupňů po dobu 45 – 50 minut. Zkuste špejlí, zda je bábovka hotová, když zůstane špejle po vpichu suchá, je upečená.
  6. Nechte ji zchladnout ve formě, poté vyklopte.

Když se rozhodnete místo kakaa použít [karob](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/karob “karob”), dejte ho o něco méně, jinak by jeho chuť mohla být příliš výrazná až hořká. Když dáte kakaa 2 lžíce, karobu stačí lžíce 1.

Pro mě to je velice vděčná receptura. Příprava vám zabere pár minut, nic nemusíte vážit, mléko nemusíte mít, umíchané to je raz dva a pokaždé se povede 🙂

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...