Typ moučníku, který mi při pečení dělá snad největší radost, je bábovka. Přemýšlela jsem proč... Vyvolává ve mně hezkou emoci, baví mě vyklopit ji a pak vidět ten krásný tradiční tvar. A taky mě baví, když občas nejde vyklopit. To se pak ozývají rány a děti hned zvědavě přiběhnou, co se to v kuchyni děje :))
Bábovku mám ráda, to ale neznamená, že se držím tradičních receptur s bílou moukou, moučkovým cukrem a olejem. I zde je velký prostor pro kreativitu, a tak přídávám různé druhy tuků, mouk, ovoce, i mléčných výrobků...
U této bábovky jsem se rozhodla zakomponovat jablka (ahoj podzime) a sušené pšeničné klíčky. Vy, co klíčky neznáte, vůbec se nezalekněte. Nejedná se o žádnou naklíčenou pšenici, kterou budete muset doma piplat a po nocích kropit. Jedná se o hotový výrobek, který koupíte v jakékoliv zdravé výživě a stojí pár korun.
Sušené klíčky koupíte pšeničné i špaldové a dají se buď rovnou jíst, nebo je přidávat do receptů, a obohatit tak pokrm o cenné látky jako kyselina listová, vitamin E či železo. Navíc mají výbornou oříškovou chuť.
1 hrnek = 250 ml
Budete potřebovat
- 1 hrnek celozrnné špaldové jemně mleté mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku sušených pšeničných nebo špaldových klíčků
- 2 vejce
- 3/4 hrnku sladidla ( můžete nakombinovat přírodní třtinový cukr, kokosový cukr, březový cukr, obilné sirupy )
- 1/2 hrnku tuku ( např. olej, máslo)
- 1/2 hrnku mléka (může být obilné, zkoušela jsem i kefír)
- 1 kypřící prášek do pečiva BIO (bez fosfátů)
- 1 větší na hrubo nastrouhané jablko
- 1 zarovnanou lžíci skořice
Postup
- Ušlehejte vejce se sladidlem.
- Přidejte všechny ostatní ingredience a na závěr nastrouhané jablko.
- Vzhledem k tomu, že každá mouka a každé jablko je jiné, dolaďte ještě množství tekutiny (mléka, obilného mléka, ořechového mléka atd. ) Pokud by bylo těsto příliš tuhé, stačí přidat 1/3 hrnku tekutiny)
- Vlijte do vymazané a hrubou moukou (či jak jste zvyklí) vysypané formy a pečte na 175 stupňů asi 45 minut. Zkuste špejlí, pokud ji vytáhnete vlhkou, dopečete ještě 5 až 7 minut)
- Bábovku nechte vychladnout ve formě a pak vyklopte.
Vláčná díky jablíčku, zdravější díky pšeničným klíčkům a voňavá po skořici.
Ke snídani, dětem na svačinu do školy, sobě či drahé polovičce do práce do krabičky, šéfovi jako pozornost, kamarádce ke kávě, babičče či dědovi pro radost :-)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.