Sytá a hustá polévka, která je díky použití mletého masa jednoduchá na přípravu. Krásně červená díky paprice a rajčatové pastě, voňavá po majoránce a česneku.
1 balení uvařených velkých máslových fazolí (asi 400 g)
2 velké cibule
Olej nebo máslo Ghí
Koření sladká červená paprika
2 lžíce rajčatové pasty (protlak)
3 stroužky česneku
2 litry vody (+ další dle potřeby)
Na dochucení sůl, drcený kmín, pepř, majoránka, někdy
Na závěrečné dohuštění 2 lžíce jemně mleté mouky rozkvrdlané v trošce vody (dala jsem rýžovou)
Postup
Na tuku orestuji do mírného zhnědnutí cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Přidám mleté hovězí maso a restuji, až se zatáhne a opeče. Zasypu paprikou, kmínem, osolím, přidám rajčatovou pastu. Promíchám a zaliju litrem vody. Nechám vařit asi 15 minut a mezitím si připravím brambory.
Brambory nakrájené na menší kostičky přidám do hrnce, přidám další vody dle potřeby a dochutím česnekem, majoránkou a vařím na mírném stupni do změknutí brambor.
Na závěr do polévky přidám velké bílé máslové fazole. Polévku vzápětí dohustím 2 lžícemi obvykle bezlepkové mouky, kterou rozmíchám v trošce vody. Teď jsem použila celozrnnou rýžovou mouku. Chvíli provařím, doladím chuť a hotovo! 🙂
TIP
Pokud nechcete polévku vůbec zahušťovat moukou, můžete na začátku přidat do hrnce na jemno nastrouhanou bramboru. Další možností je ke konci odebrat 1 “hustou” naběračku polévky, rozmixovat do hladka a vrátit zpět do hrnce.