Recept

Guláš – jemnější varianta vhodná i pro děti

Varianta na klasický hovězí guláš, která je o něco zdravější a je vhodná i pro děti.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Po sérii bezmasých receptů jsem v obchodě sáhla po pěkném kousku čerstvého hovězího masa a rozhodla jsem se z něj vyrobit guláš, který by byl vhodný i pro děti (tedy bez obrovské hromady připečené cibule, výrazného česnekového nádechu, případné mastnoty apod.)Rovnou přiznávám, že já maso nemusím, takže se v něm extra nevyznám. Docílit ovšem měkkého a jemného masa v guláši nebude jen o kuchařském umu, ale i o kvalitě či typu masa a způsobu vaření ( papiňák versus pomalý hrnec apod.)To je naprosto vše, co si o hovězím dovolím napsat 😉

Budete potřebovat

(cca 4 porce)

  • 500g hovězího masa vhodného na guláš (já jsem koupila hovězí zadní, asi to maso pak není ale měkké, jak by mělo…)
  • Trochu oleje
  • 1 cibuli
  • 1 velkou červenou papriku nebo kapii
  • 1 velké rajče (popř.rajčatové pyré)
  • 1 velkou bramboru na zahuštění
  • Koření – sladkou papriku, drcený kmín, majoránku, sůl, případně na dochucení biobujón.
  • Trocha mouky na doladění hustoty (možná nebude potřeba).

Postup

  1. Cibuli nakrájejte a osmahněte na oleji.
  2. Maso nakrájejte na kostičky a orestujte na cibulovém základu.
  3. Těsně před zalitím vodou okořeňte sladkou paprikou, drceným kmínem, solí, popř. Biobujónem či Solčankou.
  4. Když je maso orestované, zalijte ho vodou tak, aby bylo ponořené a mohlo se dusit.
  5. Zhruba v polovině varu přidejte nakrájené rajče (nebo trochu rajčatového pyré), papriku a na jemno nastrouhanou bramboru.
  6. Duste do změknutí masa. Já jsem guláš připravovala v papiňáku (asi 55 minut) a nechtělo se mi ho pak v polovině varu otvírat, tak jsem tam rajče, papriku a nastrouhanou bramboru dala rovnou…

Jako přílohu můžete použít třeba [tarhoňu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tarhona “tarhoňu”) nebo [domácí knedlík](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/skvele-knedliky-z-domaci-pekarny-s-celozrnnou-moukou “domácí knedlík”)

Někdo má rád více masa, někdo zas více omáčky, proto si výslednou hustotu sami dolaďte. Pokud jste guláš více zalili a omáčka není dostatečně hustá, tak ji jednoduše na závěr dohusťete trochou mouky rozmíchané ve vodě. Když byste chtěli mouku zcela vynechat, dá se guláš zahustit třeba rozmixovanými jáhlovými vločkami (moje oblíbená varianta). Klasický guláš ve vlastně přirozeně zahuštěný velkým množstvím cibule, tu zde, alespoň částečně, nahradí ta nastrouhaná brambora …

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...