Výhodou drobenkového koláče je jednoduchost jeho přípravy a také "bezpečný" prostor vytvořit si základ z takových surovin, které vyhovují vašemu stylu. Drobenku je možné připravit více či méně sladkou, s alternativními sypkými "oslazovadly" či ji vyladit ořechy.
Tento moučník jsem pekla mnohokrát a v mnoha verzích. Bezlepkový s čirokovou moukou nebo čistě celozrnný špaldový. Pokaždé byl výsledek trochu jiný, ale pokaždé výborný!
Zde je tedy verze, která se mi zatím nejlépe osvědčila. Množství je do kulaté formy o průměru cca 26 cm. Tento koláč můžete připravit i v jeho větší verzi na plech, jen je třeba navýšit množství drobenky a tvarohové náplně a ovoce.
Mně vyhovuje použít půl kila tvarohu na kulatou formu. Tvarohová vrstva tak nezapadne a koláč je dostatečně "bohatý" a šťavnatý.
Ingredience
do kulaté formy cca 26 cm
Na základ
- 250 g mouky (typově spíše polohrubá, lze použít jen špaldovou celozrnnou jemně mletou nebo půl na půl polohrubou a špaldovou)
- 120 g vychlazeného másla
- 120 g přírodního cukru (nebo jiné sypké alternativy, případně kombinace cukrů)
- 1 zarovnaná lžička bio kypřícího prášku do pečiva
Na tvarohovou směs
- 2 tučné tvarohy ve vaničce (Použila jsem olomoucký od Olmy)
- 2 vejce
- 2 vanilkové cukry s pravou vanilkou
- Případně lze tvarohovou směs ještě dosladit podle vlastní chuti a podle kyselosti tvarohu a ovoce
Dále ovoce na ozdobu, asi 300 g, já jsem dala meruňky nakrájené na kousky.
Postup
- Vychlazené máslo nakrájím na drobné kousky, přidám mouku, cukr, lžičku kypřícího prášku a rychle pomocí rukou nebo robotu zpracuji v drobenku. Drobenka musí být drobivá, lehce hrudkovitá, ne příliš mastná.
- Tvaroh vyšlehám s vejci a ochutím vanilkovými cukry nebo dosladím tak, aby to vyhovovalo příležitosti, pro kterou koláč chystám. Někdo preferuje koláč více sladký, jiný zase ocení nepřeslazenou přírodní chuť tvarohu.
- Kulatou formu vymažu a vysypu a navrším do ní většinu drobenky. Část si nechám stranou, abych mohla posypat meruňky na vrchu koláče.
- Na drobenku dám tvarohovou směs, jemně rovnoměrně rozetřu a pokladu ovocem. Lepší jsou menší kousky, než třeba celé půlky meruněk. Koláč se pak lépe krájí.
- Zasypu zbytkem drobenky. Pokud chci udělat ještě něco extra, lze do toho zbytku drobenky přidat pár nesekaných ořechů. Peču na 170 stupňů asi 50 minut do zezlátnutí.
☝️Chcete si pochutnat na meruňkovém dezertu, ale bez mouky? Doporučuji vyzkoušet šťavnatý jahelník s meruňkami.🙂
Ať se vám recept povede! 🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.